"Ottakaa muut mallia pääministeristä" – ylikomisarion kehu pääministerille aiheutti somemyrskyn poliisin puolueettomuudesta

Sunnuntaina sosiaalisen median palvelu Twitterissä käytiin pieni somemyrsky siitä, millaisia kannanottoja poliisi voi virkatilillään tehdä.

Helsingin poliisilaitoksen ennalta estävän toiminnon johtaja, ylikomisario Jari Taponen oli kommentoinut pääministeri Sanna Marinin tänään otsikoihin noussutta tviittiä, jossa Marin sanoo häntä syytetyn valehtelusta ja hallitusta sekä terveysviranomaisia harhaanjohtamisesta kiistäen väitteet.

Taponen kiitti tviittiä.

– Ottamatta mitään kantaa politiikkaan, niin tämä on hieno ulostulo johtajalta näinä päivinä, jolloin faktoilla ei näytä enää olevan mitään merkitystä. Ottakaa muut mallia pääministeristä, Taponen kirjoitti.

"Poliisiviranomainen virkatilillään asettuu oppositiota soimanneen pääministerin vahvaksi tueksi"

Tviitti sai huomattavasti jakoa, tykkäyksiä ja kommentteja, mutta moni tulkitsi sen osoittavan poliisimiehen astumista pääministerin tueksi poliittisessa kiistassa.

Esimerkiksi Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin kyseenalaisti tviitin asiallisuuden.

– Ongelmallista voi olla, jos poliisiviranomainen virkatilillään asettuu oppositiota soimanneen pääministerin vahvaksi tueksi, kehottaa ottamaan pääministeristä oppia ja pääministeri itse vielä retwiittaa viestin eteenpäin. Mitä polarisoituneemmassa maailmassa elämme, sitä tärkeämpää on usko siihen, että virkamieskunta on päivänpoliittisten kiistojen yläpuolella, hän kirjoittaa.

Myös muun muassa kirjailija Jari Tervo ja toimittaja Rita Tainoja ihmettelivät ulostuloa.

"Yritän tuoda esiin poliisin yhteiskunnallista roolia"

Aiemmin päivällä Taponen vastasi Twitterissä kysymykseen siitä, kenelle ajattelee Twitterissä kirjoittavansa.

– Yritän tuoda esiin poliisin yhteiskunnallista roolia ja lisätä keskustelua asioista, joiden parissa työskentelen. Yritän myös avata uusia näkökulmia poliisitoimintaan ja saada näkemyksiä. Siten ajattelen, että tviittini ovat etupäässä yleisölle, mutta kai niitä poliisitkin lukevat

Taponen sanoi itse tviitin olevan hänen näkemyksensä päivän keskustelukulttuurista ja johtajuudesta. Hänen mukaansa on hyvä, että poliittinen johto kiinnittää huomiota keskustelun tasoon esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

– Eräs täällä olemiseni tarkoitus on edistää hyvää keskustelukulttuuria, sillä vihan ilmapiiri puolestaan edistää rikollisuutta – jopa väkivaltaa, hän kommentoi Twitterissä.

"Pahoittelen tilannetajuttomuuttani"

Myöhemmin tänään Taponen poisti tviitin epäonnistuneena.

– Tämän päivän twiittini pääministerin ketjuun tulkittiin siten, että olisin hallituksen puolella. Tarkoitukseni oli kommentoida nykyistä keskustelukulttuuria yleisemmin. Se ei onnistunut. Poistin kommentin ja pahoittelen tilannetajuttomuuttani, Taponen kirjoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat