"Otatko tyttöjen vai poikien lelun?" – Jenkeissä on käyty taistoon sukupuolittuneita lastenaterioita vastaan

MTV testasi Hatchibabies-lelun 1:30

Marraskuun lopulla tehty päätös kehottaa ravintoloita lopettamaan lelujen jakamisen "tyttöjen" ja "poikien" leluihin.

Video: Testasimme joulun hittilelun!

Yhdysvaltain osavaltio Michigan haluaa lopettaa lelujen sukupuolittamisen. Michigan vaatii, ettei lastenaterioiden yhteydessä enää saisi tarjota lapsille niin sanottuja sukupuolittuneita leluja, kertoo Wthr.com.

Leluja ei saa enää jakaa kahtia

Lainsäätäjien marraskuun lopulla tekemä ohjeistus kehottaa ravintoloita lopettamaan lelujen jakamisen "tyttöjen" ja "poikien" leluihin.

– Tämä on huomattavan tärkeä asia, koska miljardeja tällaisia aterioita myydään joka vuosi, ja tämä toimintatapa voi vaikuttaa ja rajoittaa lapsen mielikuvitusta ja mielenkiinnon kohteita mainostamalla joitain leluja vain tytöille ja toisia vain pojille sopivana, päätöksessä todetaan.

Viranomaiset toivovat, että lapselle tarjottaisiin leluja ilman tarpeettomia määrittelyjä siitä, kenelle lelu on suunnattu.

"Sillä ei tule olemaan lainkaan vaikutuksia"

Kaikki eivät usko, että päätös vaikuttaisi mihinkään – hyvistä tarkoitusperistään huolimatta.

– Vaikka tämä ei-sitova päätös osoittaa hyvää uskoa kamppailussa lasten tuotteiden sukupuolistereotypioita vastaan, sillä ei tule olemaan lainkaan vaikutuksia. Ei niin mitään, Fatherly-sivuston Patrick A. Coleman sanoo.

"Minulta kysytään aina vain sitä, onko lelu tytölle vai pojalle"

Colemanin mukaan monella yrityksellä voi jo nyt olla hyviä toimintamalleja asian suhteen, mutta niillä ei ole aikaa kouluttaa usein huonosti palkattuja työntekijöitään, joilla jokaisella voi olla oma ajatus sukupuolesta ja lelujen sopivuudesta.

– Aiemmin tänä vuonna McDonald'sin asiakaspalvelun edustaja selitti minulle, että heidän lastenateriaansa liittyvä toimintatapa on kuvata lelua itsessään ja jättää sukupuoli pois. Tätä ei ole koskaan tapahtunut paikallisessa McDonald'sissani. Minulta kysytään aina vain sitä, onko lelu tytölle vai pojalle, Coleman kirjoittaa.

Colemanin mukaan ainoa tapa päästä stereotypisestä ajattelusta on muokata leluja tai tarjottavia vaihtoehtoja niin, että ne eivät edusta sukupuolittunutta ajattelua. Näin voisivat toimia esimerkiksi askartelusetit, joita on vain yksi kaikille lapsille.

Lähteet: Wthr.comFatherly

Lue myös:

    Uusimmat