Ostitko tätä lääkettä apteekista? Paavo huomasi pakkausselosteessa pahan virheen, annossuosituksessa yksi nolla liikaa: "Huonokuntoiselle se on siinä"

Jyväskyläläinen Paavo Mehtonen otti yhteyttä MTV Uutisiin huolestuneena. Mies oli käynyt apteekissa ostamassa Bartal-nimistä lääkevalmistetta. Itse lääkkeessä ei ole vikaa, vaan mukana tulleessa pakkausselosteessa.

Sanatarkasti siinä lukee näin: Tätä lääkettä ei pidä käyttää suurempina annoksina ilman lääkärin määräystä. Annos ei saa olla yli 325 mg vuorokaudessa.

Tämän jälkeen pakkausselosteessa kuitenkin sanotaan, että suositeltu annos on 750-160 mg vuorokaudessa.

– Siellä on yksi nolla liikaa. Oikeasti määrä on 75-160 mg, Paavo Mehtonen.

– On ihmisiä, jotka lukevat keskittymättä ja päättävät ottaa lääkettä reilusti. Huonokuntoiselle se on siinä, Mehtonen sanoo.

Mehtonen sanoo lukevansa pakkausselosteet aina erittäin tarkasti, mutta muistuttaa etteivät kaikki tee niin.

– Yhdistelmälääkkeitä käyttävälle se on kerrasta poikki, hän sanoo.

Mehtosella oleva pakkaus on tarkistettu viimeksi 22. joulukuuta 2016.

Vastikään tuotetuissa pakkauksissa on oikeat tekstit pakkausselosteessa. Virheellinen on vanhempi erä, jota myydään vielä apteekeissa.

Fimea: Ei vakava virhe

Fimealla on tiedossa, että kahdessa valmiste-erässä on virhe pakkausselosteissa annostusohjeen osalta.

– Kyseisiä eriä ei ole ollut enää lääketukkukaupoissa myynnissä eli ne on myyty sieltä jo eteenpäin. Parhaillaan myyntiluvan haltija käynnistää näiden erien takaisinvetoa apteekkitasolla. Pakkauslukumäärätietoihin en valitettavasti pysty kommentoimaan, Fimean yliproviisori Sami Paaskoski sanoo.

Paaskosken mukaan pakkausselosteissa voi ajoittain olla virheitä. Yksittäisiä tapauksia esimerkiksi vuoden aikana saattaa ilmetä. Paaskoski ei kuitenkaan pidä kyseistä tapausta vakavana.

– Tätä kyseistä tapausta en pidä vakavana virheenä, siitä syystä, että ensinnäkin tätä kyseistä lääkettä käytännössä toimitetaan ja myydään lääkäreiden lääkemääräysten perusteella eli lääkkeen käyttö perustuu lääkärin määräykseen. Lääkäri siis määrää, millä annostusohjeella potilas tätä lääkettä käyttää, hän sanoo.

Pakkausselosteessa annetuissa annostusohjeissa todetaan, että lääkäri päättää annostusohjeen.

– Lääke on tablettina otettava kokonaisena, sitä ei käytännössä esimerkiksi voi puolittaa annostuksen säätämiseksi eli tämä myös osaltaan eliminoi mahdolliset riskit, Paaskoski jatkaa.

– Se on kuin pieniannoksinen aspiriini eli sitä käytetään tukihoitona sydän- ja verisuonisairauksien hoidossa verenkiertoa parantavana lääkkeenä.

Apteekista ilman reseptiä

Lääkettä saa apteekista ilman reseptiä, mutta käytännössä lääkehoito aloitetaan aina lääkärin määräyksestä.

Bartal sisältää asetyylisalisyylihappoa, joka pieninä annoksina käytettynä kuuluu verihiutaleiden estäjien lääkeryhmään. Bartal-valmistetta käytetään verisuonitukosten todennäköisyyden pienentämiseen ja sitä kautta vähentämään sydänkohtauksia, aivohalvauksia, sydän- ja verisuoniongelmia potilailla, joilla on stabiili tai epästabiili angina pectoris.

Bartal-valmistetta käytetään myös verisuonitukosten ennaltaehkäisyyn tietynlaisten sydänleikkausten jälkeen.  

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja