Mainos

Oscareissa ei selvää ykkösmenestyjää

Brokeback Mountain jäi jälkeen Oscar-odotuksista. Kolmeen patsaaseen ylsivät cowboy-tarinan lisäksi myös elokuvat Crash ja King Kong.

Mikään elokuva ei noussut selvästi muiden edelle tämän vuoden Oscar-gaalassa. Elokuvan pääpalkintojen ennakkosuosikki, Ang Leen ohjaama Brokeback Mountain sai kolme Oscaria eli odotettua vähemmän.

Kolmeen Oscariin ylsivät myös odotuksia paremmin menestynyt Paul Haggisin elokuva Crash, Rob Marshallin ohjaus Geishan muistelmat sekä Peter Jacksonin uusi versio hirviötarinasta King Kong.

Brokeback Mountain vei Oscarit parhaasta ohjauksesta, sovelletusta käsikirjoituksesta sekä elokuvamusiikista. Aasiassa ja etenkin ohjaaja Ang Leen kotimaassa Taiwanissa oltiin juhlatuulella, sillä Lee on ensimmäinen aasialainen, joka sai parhaan ohjaajan Oscarin.

- Hän on Taiwanin kunnia ja me olemme ylpeitä hänestä, suitsuttivat Taiwanin presidentti Chen Shui-bian ja varapresidentti Annette Lee.

David Cronenberginleffan kanssa saman nimen jakava Crash voitti puolestaan parhaan elokuvan, alkuperäiskäsikirjoituksen ja editoinnin pystit. Crash on kaikkea muuta kuin odotettu menestys. Riippumattoman kanadalaisen Lionsgaten tuottaman filmin budjetti oli vain runsaat kuusi miljoonaa dollaria.

- Tämä on vuosi, jolloin Hollywood palkitsee sääntöjen rikkojia. Meillä oli pikkuruinen filmi ja toimme sen lisäksi valkokankaille väärään aikaan, hämmästeli ohjaaja Haggis.

Onko Hollywoodissa myös vasemmisto?

Filmi Geishan muistelmat oli nyt Oscarin arvoinen kuvauksessa, lavastuksessa sekä puvustuksessa. King Kong voitti kolme vähemmän arvostettua Oscaria: apinafilmi rankattiin parhaaksi erikoistehosteissa, äänityksessä sekä ääniefekteissä.

Tämän vuoden tärkeitä voittajia olivat mies- ja naispääosan Oscarien saajat. Luonnenäyttelijä Philip Seymour Hoffman iski napakymppiin filmissä Capote, joka kuvaa kohukirjailija Truman Capoten vaiheita. Reese Witherspoon teki saman kantrisankari Johnny Cashin puolison osassa elokuvassa Walk The Line.

Hollywoodin supertähti George Clooney pokkasi nyt uransa ensimmäisen Oscarin. Miessivuosan palkinnon toi öljybisnekseen sijoittuva filmi Syriana.

Clooney kosketti Oscar-gaalassa poliittisia teemoja, kun hän painotti Hollywoodin suorapuheisen vasemmiston merkitystä.

- Elokuvien kautta on tuotu kansalaisten tietoisuuteen ongelmia kuten aids ja kansalaisoikeudet.

Le Carren nuoteilla

Britti Rachel Weisz, 35, otti naissivuosan Oscarin elokuvasta Uskollinen puutarhuri. Filmi perustuu John le Carren romaaniin. Tarina kertoo lääketeollisuuden kylmäävästä hankkeesta, jossa koekaniineina ovat Afrikan köyhät.

- Kirjailija le Carre teki tarinasta kunnianosoituksen ihmisille, jotka ovat valmiita vaarantamaan henkensä taistellakseen epäoikeudenmukaisuutta vastaan. He ovat merkittävämpiä ihmisiä kuin vaikkapa minä, luonnehti Weisz.

Ulkomaalaisen elokuvan Oscar-pysti matkaa Etelä-Afrikkaan: sen sai Gavin Hoodin ohjaama gangsteridraama Tsotsi. Taiwanin ohella myös Etelä-Afrikassa syttyi nopeasti suuri Oscar-riemu.

Animaatioelokuvien Oscarin omivat odotetusti vaha-animaation menestyjät Wallace & Gromit seikkailulla Kanin kirous. Vahaelikoiden kehittäjät lupailivat, että Wallace & Gromit rohmuaa jatkossa lisää Oscareita.

Oscar-gaala pidettiin Los Angelesissa sunnuntai-iltana paikallista aikaa. Gaalan juonsi koomikko Jon Stewart.

Yhdysvaltain elokuva-akatemia jakoi Oscar-palkintonsa nyt 78:nnen kerran.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.