Osaathan lajitella oikein? Näin selviät juhlapyhien roskista!

Joulun ja uudenvuoden juhlinnassa syntyvien jätteiden, kuten lahjapapereiden ja tinojen oikeaan lajitteluun on syytä kiinnittää huomiota.

Jouluna roskaa kertyy runsaasti. Jätekuskitkin ansaitsevat joulun pyhinä hieman omaa rauhaa, joten jäteastioiden ja kierrätyspisteiden tyhjennyksissä on tällöin hieman muutoksia.

Muista maltti jouluroskien kierrättämisessä

Jouluna syntyy paljon pakkausjätettä, joten kierrätyspisteiden keräysastioita ja kiinteistöjen jäteastioita on hyvä täyttää maltilla. Jäteastiat saattavat olla juhlapyhien aikaan liian täysiä, joten säilytä lahjapapereita ja -pakkauksia hetki esimerkiksi varastossa. Muista litistää pakkauslaatikot ennen keräysastiaan laittamista tilan säästämiseksi.

Jäteastioiden ja kierrätyspisteiden tyhjennyksissä on muutoksia jouluna ja vuodenvaihteessa. Jouluviikolla jäteastiat tyhjennetään ympäri Suomea pääasiassa päivää aikaisemmin tai myöhemmin kuin normaalisti. Jäteastioiden tyhjentämisen aikataulut normalisoituvat viimeistään loppiaisen jälkeen.

Tarkat aukioloajat kannattaa kuitenkin tarkastaa kuntasi jätehuollosta. Jäteastioiden tyhjennys alkaa nimittäin muun muassa pääkaupunkiseudulla poikkeuksellisesti jo sunnuntaina 22.12, mutta 25.12 niitä ei tyhjennetä.

Lajittele oikein:

Kinkkurasva

Joulukinkun paistorasvaa ei saa kaataa viemäriin tai vessanpönttöön, koska rasva voi aiheuttaa tukkeumia putkistossa. Nestemäisen rasvan voi kuitenkin laittaa esimerkiksi tiiviiseen astiaan pakattuna sekajätteen joukkoon. Rasvan voi myös antaa ensiksi jähmettyä, sillä silloin sen voi laittaa biojäteastiaan. Kannattaa muistaa myös, että ruokajäte ei myöskään kuulu pyttyyn vaan biojäteastiaan.

Lahjapaperit

Lahjapaperit kuuluvat energia- tai sekajätteeseen. Lahjapaperit eivät kelpaa paperin- tai kartonginkeräykseen, koska ne ovat päällystettyjä ja sisältävät paljon painovärejä, tarroja ja teippejä. Lahjapaperijätteen määrää voi kuitenkin vähentää hyödyntämällä uudelleenkäytettäviä kankaisia lahjapusseja.

Jouluvalot

Rikki menneet jouluvalot ja muut sähkölaitteet kuuluvat sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräykseen. Loisteputket sekä LED- ja energiansäästölamput voi myös viedä sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräykseen. Niitä voi kuitenkin palauttaa myös lamppuja myyviin liikkeisiin. Suuremmat loisteputket voi palauttaa uuden laitteen oston yhteydessä ja pienemmät loisteputket ilman ostovelvoitetta. Hehku- ja halogeenilamput eivät onneksi sisällä haitallisia yhdisteitä kuten elohopeaa, joten ne voi laittaa kuivajätteisiin.

Joulukuusi

Pääkaupunkiseudulla joulukuuset kerätään niistä kiinteistöistä, jotka kuuluvat biojätteen keräyksen piiriin, pääsääntöisesti biojäteastioiden tyhjennysten yhteydessä. Toisista kiinteistöistä kuuset kerätään sekajätetyhjennysten myötä. Joulukuusien keräyksestä ei peritä erillistä hintaa. Helsingissä kuuset voi viedä myös itse maksutta Sortti-asemille tammikuun ajan.

Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy muistuttaa, että taloyhtiöissä joulukuusen voi jättää jätekatokseen odottamaan poiskuljetusta. Omakotiasujien tulee kuitenkin tilata kuusen poisvienti erikseen. Omakotitaloissa kuusen voi pilkkoa myös polttopuuksi.

Ilotulitteet ja raketit

Ammuttujen ja räjähtäneiden rakettien roskat voi laittaa kuivajätteen sekaan. Räjähtämättömät tai vanhentuneet raketit täytyy kuitenkin palauttaa ilotulitteiden myyjille tai poliisille.

Tinat, lämpökynttilät ja paristot

Tinat ovat vaarallista jätettä, sillä ne sisältävät runsaasti lyijyä. Uudenvuodentinat voi käyttää onneksi uudelleen esimerkiksi vuoden päästä. Tinan ekologiseksi korvikkeeksi voi sulattaa esimerkiksi taloussokeria pannulla ja kaataa kylmään veteen.

Ulkotulista ja lämpökynttilöistä kertyy metallijätettä, joten säästä luonnonvaroja ja energiaa kierrättämällä nämä metallinkeräyksessä. Paristot ja pienakut voi palauttaa niitä myyviin liikkeisiin.

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat