Osa ylityspaikoista menee ensi yönä kiinni – rajavartiosto vaikenee kriittisestä yksityiskohdasta

Neljä rajanylityspaikkaa sulkeutuu itärajalla ensi yönä – apulaiskomentaja Jukka Lukkari kertoo, mitä on odotettavissa 1:57
Neljä rajanylityspaikkaa sulkeutuu itärajalla ensi yönä – apulaiskomentaja Jukka Lukkari kertoo, mitä on odotettavissa

Suomi valmistautuu sulkemaan Nuijamaan, Vaalimaan, Imatran ja Niiralan raja-asemat ensi yönä tasan keskiyöllä. Rajavartiolaitos kertoo, että puomien laskemisen lisäksi rajalla käytetään estelaitteita. 

Estelaitteilla tarkoitetaan betoniporsaita, puomeja ja aitoja, joita sijoitetaan rajanylityspaikalle ja maastoonkin Rajavartiolaitoksen harkinnan mukaan.

Huomisesta alkaen kansainvälistä suojelua voi itärajalla hakea Vartiuksen ja Sallan raja-asemilla. Kuusamon ja Raja-Joosepin rajanylityspaikat toimivat normaalisti, mutta sieltä ei voi hakea kansainvälistä suojelua.

Rajavartiosto on varautunut erilaisiin kehityskulkuihin rajalla. Jos rajan yli pyrkii ihmisiä suljetuilla raja-asemilla, ensimmäiseksi käskytetään ja ohjataan sanallisesti. Jos puhe ei auta, rajavartiosto on valmis estämään tulijoita myös fyysisesti.

Rajavartiostossa on pohdittu myös tilannetta, jossa Venäjä päästää Suomeen pyrkiviä ihmisiä raja-alueelle eikä päästä heitä takasin Venäjälle, kun he eivät pääse Suomeen.

Rajavartiosto ei tosin kerro, miten Suomi tällaisessa tapauksessa toimisi.

Ahtaat tilat

Vartiuksen ja Sallan raja-asemat ovat pienehköjä rakennuksia, joihin ei mahdu kovin paljon ihmisiä. Jos kansainvälistä suojelua hakevia ihmisiä tulee rajanylityspaikalle suuria määriä, rajavartiosto varautuu rekisteröimään hakemuksia muualla kuin raja-asemalla.

Tarvittaessa hakemusten rekisteröinti järjestetään väljemmissä tiloissa, joissa voi odotella vuoroaan lämpimässä ja on mahdollisuus käyttää wc:tä.

Liikkeellä on runsaasti erilaisia ennakkotietoja tulijoiden määristä, mutta Rajavartiosto kehottaa suhtautumaan rauhallisesti ja katsomaan päivä päivältä, miten tilanne etenee.

Lue myös:

    Uusimmat