MTV Uutisten tieto: Hallitus valmistautuu jo koko itärajan sulkemiseen

Suomi tekee isoja itärajaa koskevia päätöksiä – mikä muuttuu? 8:05
MTV Nuijamaalla: Näin tilanne itärajalla muuttuu

MTV Uutisten tietojen mukaan sisäministeriössä tehdään jo päätösvalmistelua koko itärajan sulkemiseksi. 

Tämä tehdään varatoimenpiteenä, jos turvapaikanhakijoiden reitti Suomeen muuttuisi ja määrä kasvaisi.

Useat hallituslähteet arvioivat, että kiristyksiä ei vielä tarvita. Valtioneuvosto ei siis näillä näkymin kokoonnu ylimääräiseen istuntoon viikonlopun aikana, vaikka valmiutta tähän on.

Hallitus päätti torstaina sulkea Vaalimaan, Nuijamaan, Imatran ja Niiralan rajanylityspaikat perjantain ja lauantain välisenä yönä. Sulkeminen on voimassa 18. helmikuuta asti. Kansainvälisen suojelun hakeminen keskitetään Vartiuksen ja Sallan rajanylityspaikoille.  

Taustalla on lisääntynyt turvapaikanhakijoiden määrä. Venäjän epäillään edesauttaneen turvapaikanhakijoiden pääsyä rajalle.

Hallitus haluaa nähdä, miten jo tehdyt päätökset neljän raja-aseman sulkemiseksi vaikuttavat turvapaikanhakijoiden määrään ja liikehdintään, ennen kuin Suomen itärajalla ryhdytään lisätoimiin. 

Tilanne Vartiuksen ja Sallan rajanylityspaikoilla näyttää tällä hetkellä rauhalliselta. Torstaina Vartiuksen raja-asemalle saapui 18 turvapaikanhakijaa. Tämän jälkeen sinne ei ole jätetty uusia turvapaikkahakemuksia. 

Jos tilanne muuttuisi radikaalisti, hallitus on valmis kokoontumaan lyhyellä varoitusajalla päättämään uusista kiristyksistä, MTV Uutisille kerrotaan.

Oikaisu kello 18.01: Sisäministeriössä ei tehdä itärajan osalta uuttaa lakivalmistelua, vaan kyse on päätösvalmistelusta, joka tarvittaessa nopeuttaisi uusien rajoitustoimien toteuttamista.

Lue myös:

    Uusimmat