Osa turvapaikanhakijoista ei tiedä syntymäaikaansa – näin se määritellään

Vuoden alusta eiliseen mennessä Suomesta on hakenut turvapaikkaa yli 13 000 henkilöä, kertoo maahanmuuttovirasto. Yksi ensimmäisistä kysymyksistä hakijoille on heidän syntymäaikansa. Osa ei kuitenkaan tiedä tarkkaa syntymäpäiväänsä, osa ei tiedä vuottakaan.

Maahanmuuttovirasto kertoo, että pääsääntöisesti merkitään hakijan oma näkemys syntymäajastaan. Niille, joilla ei ole käsitystä päivästä tai vuodesta, määritellään syntymäpäivä tietyn kaavan mukaan, kertoo maahanmuuttovirasto.

–Jos hakija ilmoittaa syntyneensä alkuvuodesta (tammikuu-kesäkuu), hänen syntymäpäiväkseen merkitään 30.6. + syntymävuosi.

– Jos oman käsityksensä mukaan on syntynyt loppuvuodesta (heinäkuu-joulukuu), syntymäpäiväksi merkitään 31.12. + syntymävuosi.

– Jos hakija pystyy kertomaan syntymävuoden lisäksi syntymäkuukauden, tai se onnistutaan haarukoimaan esimerkiksi jonkin tapahtuman tai juhla-ajan perusteella, syntymäajaksi merkitään kyseisen kuukauden viimeinen päivä.

– Jos hakijalla ei ole mitään tarkempaa tietoa syntymäpäivästään, niin päiväksi rekisteröidään aina 31.12. ja syntymävuosi.

– Yleensä hakija osaa kertoa arvion iästään, vaikka ei tietäisi syntymävuottaan. Silloin syntymävuosi päätellään hakijan oman arvion perusteella.

Toisinaan viranomaiset epäilevät turvapaikanhakijan väitettä siitä, että hän olisi alaikäinen. Näissä tapauksissa hakijalle voidaan tehdä ikätesti Helsingin yliopiston oikeuslääketieteellisessä tiedekunnassa. Ikä arvioidaan hampaiden ja ranneluiden perusteella.

Viime vuonna ikätutkimuksia tehtiin 70, joista 39 tapauksessa tutkittavan todettiin olevan yli 18 vuotta, kerrotaan maahanmuuttovirastosta. Tämän vuoden tammi–kesäkuun aikana tutkimuksia tehtiin 37 kpl, joista 20 tapauksessa tutkittavan todettiin olevan yli 18 vuotta.

Lue myös:

    Uusimmat