Mainos

IS: Turvapaikanhakijalapsia edustava tienaa useita tuhansia kuussa – ei pätevyysvaatimuksia

Ilta-Sanomien mukaan alaikäisiä turvapaikanhakijoita edustava henkilö voi ansaita jopa yli 9000 euroa kuussa, vaikka tehtävään ei ole minkäänlaisia pätevyysvaatimuksia.

Ilman huoltajaa Suomeen tullut ulkomaalainen lapsi on vajaavaltainen, joten hän tarvitsee edustajan itselleen esimerkiksi turvapaikkaprosessia varten.

Vastaanottokeskus, johon lapsi on rekisteröity, laittaa edustaja-asian vireille ja virallisesti edustaja määrätään käräjäoikeudessa.

Eniten tänä vuonna edustajana tienannut henkilö on saanut lähes 42 000 euroa. Pelkästään marraskuun aikana hän sai Maahanmuuttovirastolta palkkioita ja korvauksia yli 9300 euroa.

"Tehtävään ei ole määritelty pätevyyttä"

Tienattuihin summiin vaikuttaa se, montaako alaikäistä turvapaikanhakijaa henkilö edustaa. Eniten ansainnut henkilö on edustanut yhteensä 67 lasta.

Laki ei ole määrittänyt edustettavien lasten määrälle ylärajaa, mutta Maahanmuuttovirasto suosittelee Ilta-Sanomien mukaan, ettei kerrallaan edustettaisi kuin kymmentä lasta.

Lapsen edustajan tehtävään ei myöskään ole koulutus- tai tutkintovaatimuksia.

– Tehtävään ei ole määritelty pätevyyttä. Rikosrekisteriote pitää toimittaa, jolla selvitetään lasten kanssa työskentelevien rikostausta, Maahanmuuttoviraston viestintäpäällikkö Hanna Kautto kertoo Ilta-Sanomille.

Tehtävään on kuitenkin pyritty rekrytoimaan henkilöitä, joilla on kokemusta sosiaalialalta sekä erityisesti lastensuojelusta. Kauton mukaan edustajat hoitavat tehtäväänsä yleensä sivutoimisesti, ellei edustettavia lapsia ole hyvin montaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.