Osa nuorista pudonnut yhteiskunnan kelkasta – uhkaa koko yhteiskuntaa

Silmitöntä satunnaista väkivaltaa, päihteitä, vandalismia ja sotkuisuutta - näitä syytöksiä Suomen nuoret on saaneet niskaansa vuosikausia. Totuus on paljon ruusuisempi, mutta kuilu hyvin ja huonosti pärjäävien nuorten välillä kasvaa, arvioi Helsingin nuorisotoimenjohtaja Tommi Laitio.

– Yhdeksällä kymmenestä nuoresta menee koko ajan paremmin ja paremmin, koko ajan enemmän kavereita, enemmän harrastuksia, perheen kanssa menee hyvin, koulussa viihdytään. Mutta siihen 10 prosenttiin väli kasvaa ja todellisuudet erkaantuvat, Laitio kertoi MTV:n Huomenta Suomessa.

Laition mukaan nykyiseltä yhteiskuntasopimukseltamme katoaa pohja, jos osa ihmisistä ei koe elävänsä samassa yhteiskunnassa muiden kanssa.

– Helsinki on niin iso kaupunki, että täysin päinvastaiset ilmiöt voi voimistua. Lähi- ja pikaruoka ovat yhä suositumpia, ja samaan aikaan toimeentuloa saavien nuorien sekä yli 30 000 euroa vuodessa tienaavien nuorten aikuisten määrä kasvaa.

Pahamaineinen lähiö onkin ylpeydenaihe

Laitio valittelee, että suurin osa nuorten ongelmista (koulutuspaikkojen puute ja työttömyys) kasautuu tietyille asuinalueille. Nuoret nyt -selvityksessä kuitenkin selvisi, että lähiöiden maine on nuorten keskuudessa luultua parempi.

– Nuoret ovat ylpeitä kaupunginosistaan. Lähiöitä kuvataan sanoilla rauhallinen, paljon liikuntamahdollisuuksia ja helposti pääsee luontoon. Kaikkein tärkein asia omassa asuinalueessa on se, että siellä asuu tuttuja.

Laitio on pitänyt huolta siitä, että nuoria myös kuullaan Helsingissä.

– Sen sijaan että valittaisiin tietty porukka toimimaan nuorten äänenä, niin halutaan kehittää sellaisia malleja, että jokainen nuori voi käyttää omaa ääntään. Se näkyy jo siinä, että helsinkiläisnuoret viihtyy koulussa paremmin kuin aiemmin.

Joillain asuinalueilla nuoret ovat päässeet päättämään, mitä nuorisotoimi tekee seuraavana vuonna ja millaisia liikuntapaikkoja rakennetaan.

– Se, että nuori pääsee vaikuttamaan omaan asuinalueeseensa, on tosi hyvä tapa kasvattaa kansalaisuutta.

Lue myös:

    Uusimmat