Mainos

Osa kotialkometreistä on täysiä leluja - promillen kännissä rattiin

Poliisin tekemien testien mukaan osa kotikäyttöisistä alkometreistä on täysin käyttökelvottomia. Mittarit voivat näyttää nollaa, vaikka puhaltaja olisi promillen humalassa.

Kesäviikonloppuisin monet saattavat juhlien jälkeisenä aamuna turvautua kotikäyttöiseen alkometriin ja tarkastaa sillä ajokuntonsa.

Poliisin mukaan kuitenkin vain harvat alkometrimallit ovat luotettavia. Alkometrin hinnasta voi usein päätellä, kuinka hyvin alkometrin viisarit värähtävät totuudenmukaisesti.

- Kotikäyttöisiä alkometrejä on niin monenlaisia, että ihan aukotonta totuutta niiden luotettavuudesta ei pysty sanomaan. Varmasti laadukkaimmat laitteet vastaavat ihan viranomaiskäytössä olevia laitteita, mutta sitten löytyy valitettavasti myös sellaisia, jotka voisi luokitella lähinnä leluiksi, ylikonstaapeli Jussi Pohjonen liikkuvasta poliisista sanoo.

Poliisi on ollut mukana testaamassa kotikäyttöisiä mittareita ja tulokset ovat olleet hyvin ristiriitaisia.

- Niissä on kyllä valitettavan suurta heittoa ihan uusissakin laitteissa. Pahimmillaan henkilö oli yli promillen humalassa ja silti laite olisi sallinut ajamisen, Pohjonen toteaa.

Alkometrien kauppa käy

Suomessa myydään vuosittain tuhansittain siviilikäyttöön tarkoitettuja alkometrejä. Markkinoilla on monenlaisia mittareita, joista halvimmat ovat poliisin mukaan täysin käyttökelvottomia. Poliisin testit ovat paljastaneet, että joissain tapauksissa yksikään testatuista mittareista ei ole näyttänyt totuudenmukaista lukua. Kalliimman hintaluokan eli useita satoja euroja maksavat mittarit ovat luotettavampia, mutta nekin pitäisi muistaa kalibroida tasaisin väliajoin.

Useat kesäfestivaalit tarjoavat kävijöilleen mahdollisuuden puhallutuksiin. Perjantaina käynnistynyt Seinäjoen Provinssirock on jo vuosia tarjonnut festivaalikansalle mahdollisuuden mitata alkoholilukemat ennen auton rattiin tarttumista. Provinssirockin toiminnanjohtaja Harri Pihlajamäki:

- Meillä on kahdella leirintäalueella puhallutuspisteet. Ne ovat ihan vastikään kalibroituja laadukkaita alkometrejä, että asiakas voi luottaa kyllä jos mittari värähtää tai ei värähdä että se pitää paikkansa, kertoo Provinssirockin toiminnanjohtaja Harri Pihlajamäki.

Poliisilla on alkometreistä huolimatta perinteiset neuvot oman ajokunnon seuraamiseen.

Kesätapahtumiin suuntaavien olisi hyvä sopia porukasta etukäteen kuski, joka huolehtii paluumatkasta. Tämä henkilö sitten pitäisi kiinni sopimuksesta ja rauhoittaisi juhlimista niin, että ajokunto olisi aamulla varmasti hyvä, muistuttaa Jussi Pohjonen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.