Osa karanneista naudoista saatu kiinni Pieksämäellä, seitsemän on yhä karkuteillä – omistaja ei ole huolissaan lehmien villiintymisestä tai niiden voinnista: "Joka paikka on täynnä ruokaa"

7:50
Pieksämäellä karanneista naudoista osa on edelleen karussa – tältä näyttää lehmien kiinniottotilanne.

Pieksämäellä viime viikon sunnuntaina karanneista lehmistä neljä on saatu otettua kiinni, seitsemän on vielä karussa. Lehmien omistaja ei ole huolissaan lehmien pärjäämisestä luonnossa tähän aikaan vuodesta.

Viime sunnuntaina 11 lehmää karkasi aitauksestaan Pieksämäen Jäppilässä, Etelä-Savossa. Lehmien Hyvätuuli Highland -tilan ja osan karanneista naudoista omistava Esko Rissanen kertoo, että tähän mennessä ylämaankarjanaudoista on tehty jatkuvasti havaintoja, mutta takaisin kotiin on tuotu vasta neljä. 

– Saimme tiistai-iltana silminnäkijähavainnon neljän lehmän laumasta, keskiviikkona katsoimme, missä ne liikkuvat ja torstaina menin paikalle traktorilla ja eväiden, aitatarpeiden kanssa. Syöttelin lehmiä traktorin lavalta. Sain rakennettua sata metriä aitaa lehmien ympärille ja aloin ottaa lehmiä kiinni.


Lehmiä ei haitannut kiinniotto ollenkaan. 

– Siinä vaiheessa, kun kuljetuskärryn luukun aukaisi, ei meinannut itse ehtiä pois edestä. Tämä johtuu siitä, että samalla kärryllä siirretään lehmiä laitumelta toiselle pitkin kesää. Ne tietävät pääsevänsä vihreämpien heinien luokse kuljetuksen myötä. 

Muistakin lehmistä on havaintoja

Seitsemästä karkuteillä olevasta lehmästä viiden eläimen lauma saatiin jo lähes kiinni maanantaina.

– Aitaa oli melkein puoli kilometriä, mutta lehmät onnistuivat luikkimaan narun alta. Nyt tiedetään, että ne ovat noin kahden kilometrin päässä lähtöpaikasta. 

Loput kaksi lehmää ovat kulkeneet itsekseen. 

– Toinen lehmistä oli torstaina aamulla noin seitsemän kilometrin päässä lähtöpaikasta. Iltapäivällä tuli poliisin kautta ilmoitus, että lehmä oli nähty jonkun autoilijan edessä. Siitä seuraavana aamuna lehmä oli osannut suunnistaa aivan lähtöpaikan viereen, mutta aitauksen ulkopuolelle. Sen verran säikky se on, ettemme ole saaneet sitä vielä kiinni. 

Lehmien villiintymisestä ei Rissasen mukaan ole kovinkaan suurta vaaraa näistä lehmistä puhuttaessa. 

– Isompi vaara on, jos lehmät liikkuvat itsekseen. Lehmät ovat laumaeläimiä, ja jos ne liikkuvat yksin, niistä tulee säikympiä. Ylämaankarja on vapaana kesät ja talvet, joten luulen, että villiintyminen ei ole niillä niin voimakasta kuin lypsylehmillä.

Eläimet pärjäävät Rissasen mukaan hyvin luonnossa kesäaikaan.

– Joka paikka on täynnä ruokaa. Vettäkin on tullut tällä viikolla, joten juomaa on joka painanteessa, eikä nyt ole liian kuumakaan. Toki onnettomuusriski on olemassa, jos lehmät seikkailevat liikenteessä ja ihmisten pihoilla.

Katso yllä olevasta videosta Esko Rissasen koko haastattelu. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja