Orvokki Hirvonen

Orvokki kokee voivansa kohtuullisen hyvin, päiviin sisältyy riittävästi palauttavia hetkiä eikä arki tunnu stressaavalta. Hän ei kuitenkaan ole varma unen riittävyydestä ja päivittäisestä energisyydestä. Omasta mielestään Orvokki harrastaa liikuntaa terveyden kannalta riittävästi, mutta häntä arveluttaa riittääkö liikunnan teho kunnon kohottamiseen.

Hyvinvointianalyysin mukaan Orvokin liikunta koostuu pääasiassa arkiaskareista ja kävelystä. Liikunnan terveysvaikutukset olivat kohtalaiset, mutta mittausjaksoon ei sisältynyt kuntoa kohottavaa liikuntaa. Mikäli Orvokki haluaa kohottaa kuntoaan, kannattaa hänen aluksi lisätä kävelyn ym. kevyen liikunnan määrää. Nyt arkiaktiivisuudesta kertyi reilut 2000 askelta päivässä.

Lisäämällä aluksi päivittäisten askeleiden määrää 4000-5000:n alkaa Orvokin kunto vähitellen parantua. Pitemmän ajan tavoitteeksi voisi asettaa 7000–10000 askelta päivässä, joista osa kertyisi hengästyttävästä liikunnasta. Kun arkiaktiivisuutta on riittävästi, voi ohjelmaan lisätä kuntoliikuntaa 2–3 kertaa viikossa.

Orvokin työpäiviin sisältyy hyvä määrä palautumista 30 minuutista aina 2,5 tuntiin, työtehtävistä riippuen. Suurin osa palauttavista hetkistä sijoittuu aamupäiviin, mutta myös iltapäivisin on lyhyitä palauttavia hetkiä. Erityisen hyvää palautumisen ja unen kannalta on, että Orvokki osaa rauhoittua illalla. Rauhoittuminen ennen nukkumaanmenoa auttaa nukahtamaan ja tukee unenaikaista palautumista. Hyvistä iltarutiineista kannattaa pitää kiinni!

Uniaika mittausjaksolla oli riittävän pitkä, lähes 8 tuntia. Palautumisen määrä unijaksojen aikana oli hyvä (75%), selvästi omaa ikäryhmää suurempi. Myös palautumisen laatu oli kaikkina öinä erinomainen, vaikka oma kokemus unen laadusta ei ollut hyvä. Omaa kokemusta voivat heikentää esim. tuntemukset flunssan oireista, kivut, liian kuuma/kylmä huoneilma tai hormonaaliset tekijät.

Kuormittuminen ja palautuminen näyttävät olevan nyt tasapainossa ja voimavarat ehtivät palautua levon aikana. Kun Orvokki lisää liikuntaa ja muuta arjen kuormitusta vähitellen, riittää palautuminen kovempaankin menoon.

 

 

Lue myös:

    Uusimmat