Mainos

Orpovarsalle löytyi oma "suojelusenkeli"

Kirkkonummella yllättäen emonsa menettäneelle orpovarsalle on löytynyt emokokelas pikavauhtia. Kolme viikkoa vanha Pikku-Calle menetti yllättäen äitinsä kesälaitumella 21. kesäkuuta.

Kirkkonummen Evitskogissa Hästbackan tallia pitävä Petra Hackman lähti etsimään varsalle emoa Facebook-ilmoituksella.

Sopivia ehdokkaita löytyikin nopeasti kaksi. Ensimmäinen adoptiotamma ei kuitenkaan suostunut orpovarsaa omakseen hyväksymään.

Apu oli silti hyvin lähellä. Samassa tallissa asustava Pulu-tamma päästi nimittäin Pikku-Callen saman tien jopa imemään – vaikka tammalla ei ole varsaa ollutkaan vuosiin.

Vaikkei Pulu ole pitkiin aikoihin varsonutkaan, uskoo Hackman sen sopivan sijaisemäksi luonteensa puolesta.

– Se on ollut aina erittäin hyväluonteinen tamma ja äärimmäisen leppoisa, joka tulee aina muutenkin kaikkien hevosten kanssa toimeen, Hackman keroo MTV Uutisille.

Varsa päässyt jo käymään "maitobaarilla"

Tällä hetkellä Pikku-Callen ja Pulun yhteinen taival näyttää lupaavalta. Pululta on jopa saatu jo tulemaan maitoa hormonilääkityksen avulla.

– Tällä hetkellä ne asuvat samassa karsinassa ja kaikki näyttää tosi hyvältä, Hackman iloitsee.

– Lyhyesti on valvonnan alla katsottu, että varsa pääsee vähän sinne tissille käymään, jotta se sitten stimuloi lisää sitä maidontuotantoa. Mutta toki varsa vielä juo korviketta ämpäristä ja ruokitaan teollisilla rehuilla lisäksi. Eihän sitä maitoa tule vielä vasta kuin sen verran, että voi muistutella varsaa siitä, että minkälaista se oikealla maitobaarilla käyminen on.

Jos Pikku-Callen ja Pulun yhteiselo ei sujukaan, on varsalla vielä muitakin vaihtoehtoja.

– Se ei ole viikosta. kahdesta tai kolmesta kiinni tämän pikkuvarsan suhteen. Se on enemmän siitä tammasta kiinni.

"Toivotaan, että Pikku-Calle ei ole riiviö"

Uusia emotarjokkaita Pikku-Callelle on Pulun lisäksi omassa tallissa muitakin.

– Meillä on kaksi tammaa, jotka varsovat tässä ihan kuunvaihteen tienoilla. Sitten on mahdollista kokeilla, että jommallekummalle vähän niin kuin ujutetaan toinenkin varsa siinä samalla kuin toinen syntyy.

– Siinä tulee olemaan vain se ongelma, että tämä Pikku-Calle tulee olemaan silloin jo sen verran vanhempi ja vahvempi, niin siinä voi sitten käydä niin että se juuri syntynyt varsa jää vähän paitsioon.

Hackmanin mukaan Pulu olisikin Pikku-Callelle emona parempi vaihtoehto. Paljon riippuu kuitenkin vielä siitä, miten sekä adoptiomamma ja varsa käyttäytyvät, kun maitoa alkaa tulla kunnolla.

– Toivotaan, että tamma on malttavainen ja antaa varsan juoda. Kun niillä alkaa olla jo hampaita, niin ne eivät aina niin kauhean nätisti käy siellä tissillä. Se vaatii kyllä lehmän hermoja emätammalta, että se kestää ja jaksaa, kun kyseessä ei kuitenkaan ole ihan oma lapsi.

–Joten toivotaan, että Pikku-Calle on hellävarainen näissä puuhissaan, eikä kauhea riiviö.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.