Orpon hallituksen ensimmäinen budjettiriihi alkaa – miten käy työmatkavähennyksen ja rakennusalan tuen?

Orpon hallituksen ensimmäinen budjettiriihi alkaa tiistaina 1:44
Orpon hallituksen ensimmäinen budjettiriihi alkaa tiistaina.

Orpon hallitus kokoontuu tiistaina ensimmäiseen budjettiriiheensä tekemään linjauksia talouden näkymien hiipuessa.

Oppositiosta on jo moitittu ankarasti kaavailtuja etuuksien leikkauksia, samalla kun verotusta kevennetään myös suurituloisilla. 

Myös veronkaltaisia työttömyysvakuutusmaksuja ollaan alentamassa. Työnantajilta ja työntekijöiltä perittäviä työttömyysvakuutusmaksuja on kertynyt niin paljon, että Työllisyysrahaston puskurit ovat täyttyneet. Hallituksessa on haluja ottaa näin syntyvästä 1,4 miljardin potista osa valtion budjetin vahvistamiseen. Kaikki työmarkkinakeskusjärjestöt vastustavat tätä. Samoin Veronmaksajain keskusliitto, varsinkin kun maksujen alennus lisää myös verotuloja verovähennysten pienenemisen kautta.

– Minusta Työllisyysrahaston varoista pitäisi kyllä valtion pitää käpälänsä erossa kokonaan. Olen sitä mieltä että näitä ei pitäisi imuroida mihinkään. Valtio hyötyy muutenkin siitä maksun alennuksesta ja työttömyysvakuutusmaksuja kerätään työttömyysturvamenojen katteeksi, ei valtion budjetin katteeksi, sanoo Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen.

Rakennusalalle ei odoteta isoja rahoja

Yksi asia, jota budjettiriihestä odotetaan, on se miten ahdingossa olevaa rakennusalaa tuetaan. Kovin suuria rahallisia panostuksia ei rakennusalan tukipakettiin ole odotettavissa. Budjettiriihen on tarkoitus päättyä keskiviikkona.

Töihin pitkää matkaa ajavien kulut voivat ensi vuoden alussa nousta jopa satoja euroja, selviää STT:n verohallinnolta pyytämistä laskelmista. Syynä on se, että pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus korottaa matkakuluvähennyksen omavastuuosuutta ja samalla Sanna Marinin (sd.) hallituksen tekemät määräaikaiset korotukset matkakulujen verovähennyksiin päättyvät. Orpon hallitus alentaa vuoden alussa liikennepolttoaineiden valmisteveroa, mutta se ei riitä korvaamaan matkakuluvähennysten muutoksia. Kaavailtu muutos matkakuluvähennyksiin on johtanut kovaan arvosteluun oppositiosta ja palkansaajapuolelta ja hallituspuolue perussuomalaisia syytetään autoilijoille annettujen vaalilupausten pettämisestä.

Hallitus on luvannut sopeuttaa julkista taloutta kautensa aikana. Valtiovarainministeriön elokuussa julkaisema ensi vuoden budjettiehdotus on 10 miljardia euroa alijäämäinen. 

Lue myös:

    Uusimmat