Sisäministeri: Terroristitoimintaan osallistuneille ei turvapaikkoja

Kantasuomalaisten ja turvapaikanhakijoiden väliset konfliktit muodostavat suurimman kohonneen turvallisuusuhan, sisäministeri Petteri Orpo (kok.) arvioi.

Suojelupoliisin tänään kertomista uhkista Orpo nostaa esiin myös jännitteet turvapaikanhakijoiden välillä sekä terroristijärjestöjen toimintaan osallistuneet turvapaikanhakijat.  

Ministerin mukaan järjestäytyneen terrori-iskun uhka Suomessa ei ole kovin korkea, mutta yksittäisiä tekoja voi tapahtua. Suojelupoliisi arvioi, että Suomeen kohdistunut terroriuhka on kohonnut viime vuodesta.  

– Turvallisuusviranomaisten tiedossa on, että turvapaikanhakijoiden joukossa on joitakin sellaisia, jotka ovat osallistuneet terroristijärjestön toimintaan, Orpo sanoo.  

Terroristijärjestön toimintaan osallistuneille ei myönnetä turvapaikkoja, Orpo painotti.  

Suomessa yhä turvallista  

Supon mukaan Suomeen on konfliktialueilta palannut noin 20 aseelliseen toimintaan osallistunutta ihmistä.

Orpo sanoo, että Suomesta on lähtenyt yhteensä noin 70 vierastaistelijaa esimerkiksi terroristijärjestö Isisin riveihin.  

Supo kertoo 15:n Suomesta lähteneen kuolleen ulkomaisissa konflikteissa, lähinnä Syyriassa.  

Orvon mukaan on myös riski, että suomalaisten ääriliikkeiden väkivallanteot lisääntyvät. Hänen mukaansa äärioikeistolainen Suomen Vastarintaliike on selkeästi aktivoitunut ja on poliisin erityisessä tarkkailussa.  

– Turvallisuuden taso Suomessa on edelleen hyvää luokkaa. Kenenkään ei pidä aktiivisesti pelätä, Orpo sanoo.  

Lue myös:

    Uusimmat