Orpo: "EU:n jäsenmaiden pitää tehdä enemmän auttaakseen Ukrainaa nopeasti"

EU:n jäsenmaiden pitää tehdä enemmän auttaakseen Ukrainaa nopeasti, sanoo pääministeri Petteri Orpo (kok.). Orpo totesi Brysselissä keskiviikkona, että Ukraina tarvitsee aseita, ilmatorjuntaa ja ammuksia.

Keskiviikkoiltana alkaa EU:n poliittisten johtajien huippukokous, jonka oletetaan jatkuvan torstaina.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi rinnasti aiemmin tällä viikolla Israelin saaman ilmasuojan siihen, että Ukrainan kohdalla Venäjän iskuja ei ole pystytty estämään. Orpo sanoi tämän herättävän totta kai ajatuksia.

– Venäjä pystyy tuhoamaan infrastruktuuria, energialaitoksia. Iskemään siviileihin, sotilaskohteisiin. Saamaan aikaan silmitöntä tuhoa. Ja kyllä tämä viesti on mennyt läpi, Orpo sanoi.

Hän kuitenkin lisäsi kysyttäessä, että ei rinnastaisi suoraan Israelia ja Ukrainaa.

– Tässä on tietenkin takana se, että Ukraina on käynyt sotaa yli kaksi vuotta. Ilmatorjuntaa on jouduttu käyttämään joka päivä, siellä on varastot tyhjinä. Samaan aikaan pystytään näkemään, että jos se kapasiteetti siellä on, niin kuinka tehokkaasti pystytään estämään Ukrainan tilanne.

Ukraina on valtava, yli 600 000 neliökilometrin kokoinen maa. Israelin pinta-ala puolestaan on runsas 20 000 neliökilometriä eli alue vastaa kooltaan kutakuinkin Kainuuta.

Ukraina on länsitarkkailijoiden mukaan pahimmassa ahdingossa sitten sodan alun ammuspulan vuoksi 2:07
Ukraina on länsitarkkailijoiden mukaan pahimmassa ahdingossa sitten sodan alun ammuspulan vuoksi.

Lennokki- ja ohjuspakotteita Iranille

EU:n huippukokouksen oli alkujaan tarkoitus keskittyä erityisesti sisämarkkinoihin ja EU:n kilpailukykyyn, mutta kiristynyt tilanne maailmalla johti myös ulkosuhteiden käsittelemiseen kokouksessa. Keskiviikkona poliittisten johtajien työn alla ovat Ukrainan heikko tilanne, Iranin viikonlopun hyökkäys Israeliin sekä unionin Turkki-politiikka.

Huippukokouksen tulokset kirjataan päätelmiksi. STT:n näkemän – keskiviikkona valmistuneen – päätelmäluonnoksen perusteella poliittiset johtajat haluavat muun muassa rajoittaa pakotteilla Iranin mahdollisuutta toimia ohjuksin ja lennokein.

– Euroopan unioni ryhtyy uusiin Iraniin kohdistuviin rajoittaviin toimenpiteisiin erityisesti liittyen miehittämättömiin ilma-aluksiin ja ohjuksiin, tekstiluonnoksessa sanotaan.

Orpo ei halunnut kokoukseen saapuessaan täsmentää, miten muotoilua voitaisiin myöhemmin konkretisoida pakotteiksi.

– Katsotaan sitten yksityiskohtaisemmin, mitä se tarkoittaa. Yleisellä tasolla ehkä voin kommentoida niin, että meidän täytyy olla valmiita löytämään yhteisiä ratkaisuja myöskin Iranin painostamiseksi tässä tilanteessa.

EU:lta myös odotetaan viestiä, jolla unioni pyrkii suitsimaan tilanteen kärjistymistä entisestään Lähi-idässä. Myös tällainen viesti huippukokouksen eli Eurooppa-neuvoston päätelmiin on luonnosteltu.

– Eurooppa-neuvosto kehottaa Irania ja sen välikäsiä lopettamaan kaikki hyökkäykset ja kehottaa kaikkia osapuolia noudattamaan äärimmäistä pidättyvyyttä sekä pidättäytymään kaikista toimista, jotka voivat lisätä jännitteitä alueella, luonnoksessa todetaan.

Päätelmät julkaistaan huippukokouksen päättyessä, ja niihin voi yhä tulla muutoksia huippukokouksen aikana.

Lue myös:

    Uusimmat