Yhdysvallat asettaa uusia pakotteita Iranille

Yhdysvallat aikoo asettaa uusia pakotteita Iranille sen viikonloppuna Israelia vastaan tekemien iskujen vuoksi, kertoo Valkoinen talo tiedotteessa. Yhdysvallat odottaa myös liittolaistensa toimivan samoin.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivanin mukaan lähipäivinä asetettavat pakotteet kohdistuvat muun muassa Iranin ohjus- ja lennokkiohjelmiin. Lisäksi pakotteita asetetaan Iranin vallankumouskaartia ja puolustusministeriötä tukeville tahoille.

Sullivanin mukaan uusilla pakotteilla ja muilla toimenpiteillä pyritään hillitsemään ja heikentämään Iranin sotilaallista kapasiteettia ja tehokkuutta.

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Janet Yellen oli jo aiemmin tiistaina sanonut, että hän uskoo maansa ryhtyvän lisäpakotteisiin Irania vastaan lähipäivinä.

Lähi-idän tilanne otti jälleen viikonloppuna askeleen kohti yhä vakavampaa kärjistymistä, kun Iran teki ohjuksin vastaiskun Israeliin. Israelin ilmapuolustus torjui hyökkäyksen lähes tyystin ja Israel sanoi onnistuneensa tässä maan läntisten liittolaisten tuella.

Iskullaan Iran vastasi Iranin konsulaattiin Syyriassa alkukuusta tehtyyn iskuun, jossa kuoli kaksi iranilaiskenraalia ja muita Iranin vallankumouskaartin jäseniä. Iskusta on laajalti syytetty Israelia.

EU:n poliittiset johtajat aloittavat Brysselissä keskiviikkona illalla kaksipäiväisen huippukokouksen, josta EU:n johtajilta odotetaan muun muassa tilanteen kärjistymistä ehkäisevää viestiä.

EU laajentamassa Iranin pakotteita

EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell kertoi jo tiistaina, että unioni on aloittamassa Iranin pakotteiden laajentamisen. Borrellin mukaan EU on koventamassa toimiaan Iranin asetoimituksia kohtaan. Erityisesti kohteena ovat taistelulennokit, joita Iran toimittaa Venäjälle ja Lähi-idän liittolaisilleen.

EU:n ulkoministerien ylimääräiseen kokoukseen tiistaina osallistunut ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) sanoi STT:lle, että hän uskoo konkreettisten päätösten pakotteista syntyvän varsin pian.

Valtosen mukaan ulkoministerit tuomitsivat tiistaisessa kokouksessaan varsin yhtenäisesti Iranin viikonloppuna Israeliin tekemän hyökkäyksen.

– Siitä huolimatta, että Israel yhdessä kumppaniensa kanssa onnistui torjumaan hyökkäyksen, niin erittäin suuren luokan hyökkäyksestä ja vakavasta asiasta oli kyse. Hyvin samanmielisiä olimme myös siinä, että edellytämme kaikilta osapuolilta nyt malttia ja pidättäytymistä jatkotoimista, Valtonen summasi.

Lisäksi pakotteita asetetaan Iranin vallankumouskaartia ja puolustusministeriötä tukeville tahoille.

Sullivanin mukaan uusilla pakotteilla ja muilla toimenpiteillä pyritään hillitsemään ja heikentämään Iranin sotilaallista kapasiteettia ja tehokkuutta.

 

Lue myös:

    Uusimmat