Orpo Nergin kirjassa: Elämäni tärkein kokous Moskovassa tammikuussa 2016 – "Viestin heille, ettei tämä vaikuta millään tavoin myönteisesti Venäjä-kuvaan Suomessa"

Päivi Nergin ja Nina Järvenkylän uutuuskirjassa Tiukka paikka (Docendo) nykyinen valtiovarainministeri ja aiemmin sisäministerinä toiminut Petteri Orpo saa niin sanotun sivuäänen.

Orpo kertoo tammikuusta 2016, jolloin Venäjän puolelta oli tulossa turvapaikanhakijoita Inarin Raja-Joosepin ja Sallan rajanylityspaikkojen kautta.

Poikkeuksellisen tilanteesta teki se, että vuodesta 1944 asti itäraja oli ollut täysin rauhallinen. Asiasta tuli nyt ulkopoliittinen.

– Siinä tavallaan oli iso kuva siitä, onko tässä jonkinlainen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ongelma. Jos on, niin kuin näyttäisi olevan, niin millainen? Toisaalta koko ajan haettiin ratkaisuja, Orpo muistelee kirjassa.

Orpo kertoo, kuinka hän istui Suomen Moskovan-suurlähetystössä J.K. Paasikiven vanhassa työhuoneessa kaiken briiffauksen jälkeen.

– Siinä viimeistään tajusi sen, että nyt kukaan ei enää pysty kertomaan minulle yhtään mitään. Minulla on kaikki tarvittava tieto, Orpo kirjoittaa.

Hänellä oli tunne elämänsä tärkeimmän kokouksen alkamisesta.

Neuvotteluissa Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n johdon kanssa suomalaiset kertoivat, keitä Suomeen Venäjältä tulee, mistä he tulevat ja paljonko nämä ovat maksaneet.

Kyse organisoidusta toiminnasta

Orpon mielestä neuvotteluja käytiin ensisijaisesti Suomen puolesta, vaikka kyse oli EU:n ulkorajasta.

– Ulkorajasta, Schengenistä ja Dublinista huolimatta väki käveli Euroopan läpi meille. Ei ollut sellaista kiitollisuudenvelkaa olemassa. Siinä olin hyvin vahvasti isänmaan asialla, Orpo sanoo kirjassa.

Orpon mukaan kyse oli täysin organisoidusta toiminnasta, mutta missään vaiheessa ei selvinnyt, kuka sitä organisoi. Mitään tiettyä tahoa ei hänen mukaansa voi osoittaa.

Tilanne yhdisti suomalaisia, mutta Orpon mukaan tärkeää oli myös se, että Venäjällä valtionjohto alkoi hakea ratkaisuja.

– Viestin heille, ettei tämä vaikuta millään tavoin myönteisesti Venäjä-kuvaan Suomessa. Olen varma, että siinä oli tärkeä viesti, Orpo sanoo kirjassa. 

Lue myös:

    Uusimmat