Orpo MTV:lle: Suomi osallistuu 30 miljoonalla eurolla Ukrainan tykistöammushankintoihin

Näin pääministeri Petteri Orpo (kok.) perustelee Ukrainalle annettavaa ammustukea 0:45
Näin pääministeri Petteri Orpo (kok.) perustelee Ukrainalle annettavaa ammustukea.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo MTV:n Uutisextran haastattelussa, että Suomi osallistuu 30 miljoonalla eurolla Ukrainalle suunnattuun Euroopan valtioiden yhteiseen tykistöammushankintaan. 

Satoja tuhansia ammuksia hankitaan Euroopan unionin ulkopuolelta, koska EU ei ole pystynyt toimittamaan Ukrainalle lupaamaansa miljoonaa tykistöammusta.

– Tsekin tavoite alkaa olla kokonaan täytetty. Annamme rahaa siitä huolimatta, että olemme aseellisesti suoraan auttaneet Ukrainaa kokoomme nähden suhtautettuna aivan kärkipäässä Euroopassa. Tykistöammushankinta on tärkeää ja juuri se mitä Ukraina tarvitsee, Orpo perustelee. 

Hallitus ei taivu lakkojen edessä

SAK:n ja ammattiliittojen poliittinen lakko on pysäyttänyt Suomen viennin ja tuonnin. Lakossa olevien laitosten lisäksi tehtaita joudutaan sulkemaan ympäri Suomen.

Tässä painostetaan hallitusta muuttamaan ohjelmaansa, luopumaan tavoitteistaan. Ja totta kai huolettaa tämä tilanne, Orpo sanoo. 

Orpo painottaa, että lakoilla ei kuitenkaan pysty vaikuttamaan hallituksen ja sen ohjelman keskeiseen ytimeen, mutta näiden hankkeiden ympärillä voi koko ajan neuvotella. 

Nyt ei ole mielestäni lakkoilun aika, sillä nämä uudistukset on saatava maaliin. Neuvottelupöytä on katettu. 

Ay-liike ei kuitenkaan ole ollut kolmikantaneuvotteluihin tyytyväinen. 

Tuntuu siltä, että neuvottelemista olisi vain se, että hallitus luopuisi näistä keskeisistä tavoitteistaan, Orpo harmittelee.

Miljardiluokan sopeutustoimia

Pääministeri perustelee hallituksen päätöksiä työllisyydellä, taloudella ja velkaantumisen hillitsemisellä. 

Huhtikuun kehysriihessä hallitus tuskailee jälleen liian suurten menojen ja liian pienten tulojen kanssa.

Se gäppi on aivan valtava. Me tehtiin kuuden miljardin sopeutusohjelma keväällä Säätytalolla hallitusohjelmaneuvotteluissa. Se ei riitä. Me joudutaan miljardiluokassa sopeuttamaan vielä lisää ja sitä työtä nyt tehdään. 

Lue myös:

    Uusimmat