Mainos

Orpo: Maitotalous saa EU:lta ensimmäiset tuet

Venäjän pakotteista kärsivä Suomen maitotalous saa EU:lta ensimmäiset tuet.

Maatalousministeri Petteri Orpo (kok.) kertoo STT:lle, että komissio on päättänyt suunnata maitosektorille markkinahäiriöitä tasaavia toimia.  
Maitotalous saa varastointitukea, jotta esimerkiksi juustoa voi varastoida. Lisäksi unioni ostaa ylijäänyttä ruokaa markkinoilta.  

– Elintarviketeollisuus hyötyy, kun ei tarvitse polkuhintaan myydä. Myös tuottaja hyötyy, kun hinnat eivät laske ylitarjonnasta johtuen.  

Tukitoimien euromääräisiä vaikutuksia Orpo ei vielä osaa arvioida. Niitä saavat maat, joilla markkinat ovat häiriintyneet kuten Suomi, Liettua ja Puola.

Suomi tavoittelee komissiolta myös suoria tukia vaikeuksissa oleville vientikiellon alaisille aloille kuten maito-, liha- ja kalasektorille. Asiasta keskustellaan maatalousneuvoston kokouksessa ensi viikon perjantaina.

– Suoriin tukiin, jotka kohdistetaan suoraan EU:lta tuottajalle, liittyy vielä lainsäädännöllisiä ongelmia, mutta niitä tukia me nyt haemme, Orpo kertoo.  

"Harmillinen ja erikoinen tilanne"

Valion mukaan neljä laktoosittomia tuoretuotteita kuljettanutta rekkaa pysäytettiin rajalle eilen. Valio kertoo, että Venäjän rajaeläinlääkärit vaativat yhtiön tehtailta uudenlaista sertifiointia ennen kuin laktoosittomien tuotteiden vienti sallitaan. 

Maatalousministeri  Orpo ei halua lähteä arvailemaan venäläisten virkamiesten motiivia. 

– Olemme tottuneet jo viime vuosienkin aikana siihen, että Venäjä on käyttänyt myös elintarvikkeita kauppapolitiikan välineinä. Jostain tällaisesta tässäkin on nyt kysymys, Orpo sanoi MTV Uutislivessä.

– Tämä on erikoista, koska laktoosittomat tuotteet nimenomaan venäläisten kuluttajien toiveesta ja tarpeesta vapautettiin pakotteiden piiristä. Nyt samat tuotteet eivät pääsekään rajan yli, mikä on harmillinen ja erikoinen tilanne. 

Maatalousministeriön virkamiesjohto on ollut jo eilen yhteydessä Venäjään asian tiimoilta.

– Pyrimme nyt saamaan keskusteluyhteyden ja selvittämään, mitä lisävaateita tai -toiveita Venäjällä on.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.