Mainos

Orpo: Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille erillisiä palautuskeskuksia

1:47

Turvapaikanhakijoiden palautuksia varten perustetaan erillisiä palautuskeskuksia, joissa on vastaanottokeskuksia tiukempi kontrolli, kertoo sisäministeri Orpo.

Tiukasta kontrollista huolimatta palautuskeskuksista ei ole tarkoitus tehdä vankiloita, Petteri Orpo vakuutti.

Palautuskeskuksia perustetaan Orvon mukaan yksi tai useampia, tarpeen mukaan.

– Mahdollisia sijaintipaikkoja lähdetään nyt selvittämään. Minulla ei ole tiedossa vielä yhtäkään, Orpo sanoi toimittajille eduskunnassa.

Palautuskeskusten perustaminen sisältyy hallituksen maahanmuuttopoliittiseen linjapaperiin, joka on tarkoitus julkistaa ensi tiistaina.

Orpo sanoi toivovansa, että mahdollisimman moni kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut palaa lähtömaahansa vapaaehtoisesti, jotta pakkopalautuksiin ei tarvitsisi turvautua.

Kansallisuuksia erilleen?

Orpo kertoi torstaina myös, että vastaanottokeskusten määrää karsitaan lähiviikkoina. Keskusten karsiminen perustuu niiden turvallisuuden, toimivuuden ja taloudellisuuden arviointiin.  
Orpo ei halunnut vielä arvioida suljettavien vastaanottokeskusten määrää.

-Jokainen vastaanottokeskus käydään yksilöllisesti läpi, Orpo sanoi.  
Orvon mukaan Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrän laskeminen noin sataan per päivä mahdollistaa uudelleenjärjestelyt.

– Vastaanottokeskuksia perustettiin kovan paineen alla erityisesti syys-lokakuussa, kun tulijamäärät olivat suuria. Nyt kun on paremmin aikaa, voidaan todeta, että jotkut ovat toiminnallisesti, taloudellisesti tai turvallisuuden näkökulmasta huonoja.

Vastaanottokeskuksia on tarkoitus myös eriyttää esimerkiksi siten, että samoista maista tulevia turvapaikanhakijoita sijoitetaan samoihin vastaanottokeskuksiin. Monien eri kansallisuusryhmien sijoittaminen samoihin vastaanottokeskuksiin on aiheuttanut Orvon mukaan turvallisuusongelmia.

Tietopaketti Suomesta

Turvapaikanhakijoille on tarkoitus jakaa myös Suomea koskeva tietopaketti, jossa kerrotaan muun muassa Suomen lainsäädännöstä, tavoista ja kulttuurista.

– Meidän on hyvä kertoa myöskin meidän viranomaistoiminnoistamme ja oikeuslaitoksemme toiminnasta, ja samoin siitä, että jos Suomessa johonkin syyllistyy, siitä joutuu myös vastuuseen, Orpo muotoili.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.