Maahanmuuttovirasto: Palautuskeskus johonkin Etelä-Suomen vastaanottokeskuksista

Maahanmuuttovirasto on käynnistänyt kielteisen turvapaikkapäätösten saaville tarkoitetun palautuskeskuksen valmistelut. Palautuskeskus perustetaan johonkin jo olemassa olevaan turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseen.

Maahanmuuttoviraston tiedottaja Verna Leinonen kertoo MTV Uutisille, että palautuskeskuksen suunnittelu on vasta käynnistynyt ja tarkkoja suunnitelmia ei ole vielä olemassa. Keskus tulee kuitenkin sijaitsemaan eteläisen Suomen alueella.

- Näkisin, että siinä katsotaan tilannetta toiminnallisuuden kautta eli mihin keskus on toiminnan ja palautusten kannalta järkevää sijoittaa, Leinonen sanoo.

Paikkakuntaa tai edes listaa vaihtoehdoista ei ole vielä olemassa. Maahanmuuttoviraston mukaan ensisijaisesti valmistellaan yhden palautuskeskuksen perustamista.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg sanoi eilen Kymmenen uutisissa, että palautuskeskuksissa tulee olemaan selkeämmät järjestys- ja toimintasäännöt kuin vastaanottokeskuksissa. Asukkaille suunnittellaan muun muassa ilmoittautumisvelvollisuutta. 

Keskusten sulkeminen saattaa viedä aikaa

Sisäministeri Petteri Orpo (Kok.) kertoi eilen, että vastaanottokeskusten määrää tullaan karsimaan lähiaikoina.

Maahanmuuttoviraston mukaan vastaanottokeskusten karsimista valmistellaan nyt turvallisuuden, taloudellisuuden ja toiminnallisuuden perusteella. Keskuksia tullaan arvioimaan keskuskohtaisesti, eikä tiettyjä yksityiskohtaisia vaatimuksia ole yhtenäisesti olemassa.

Virasto muistuttaa, että suljettavien vastaanottokeskusten asukkaat tulee majoittaa muihin keskuksiin. Monilla keskuksilla on myös usean kuukauden tai pidemmätkin vuokrasopimukset, joiden irtisanominen ei onnistune välittömästi. Maahanmuuttovirasto uskookin, että mitään kovin nopeita sulkemispäätöksiä ei ole heti tiedossa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja