Mainos

Vastaanottokeskusten turvallisuus kartoitettu: Kolme yksikköä kiinni, kolmen valmistelut keskeytetään

Maahanmuuttovirasto lakkauttaa tämän ja ensi kuun aikana vastaanottoyksiköt Parikkalasta, Vantaalta ja Merikarvialta.

Parikkalassa sijaitseva vastaanottokeskus lakkautetaan huomenna keskiviikkona. Sinne majoitetut turvapaikanhakijat siirretään Savonlinnan vastaanottokeskukseen.

Vantaalla sijaitseva Ilmailutien vastaanottokeskus lakkautetaan tämän kuun aikana. Turvapaikanhakijat siirretään muihin yksiköihin Vantaalla.

Merikarvialla sijaitseva vastaanottokeskus lakkautetaan ensi kuussa. Sinne majoitetut turvapaikanhakijat siirretään Raumalle avattavaan vastaanottokeskukseen.

Lisäksi suunnitteilla olleiden Kittilän, Pellon ja Ylitornion vastaanottokeskusten valmistelut keskeytetään.

Maahanmuuttovirasto ja Poliisihallitus päätyivät kohteiden sulkemiseen yhteisen arvion perusteella.

Yksiköiden sijaintia pohdittiin jo niitä perustettaessa, mutta ne jouduttiin avaamaan syksyllä pakon edessä, kun äkillisesti noussut turvapaikanhakijamäärä pakotti perustamaan uusia majoituspaikkoja. Tuolloin turvapaikanhakijoita tuli maahan jopa 500 ihmisen päivätahdilla.

Pääkaupunkiseudulle keskukset palautettaville ja vapaaehtoisesti palaaville

Pääkaupunkiseudulle suunnitellaan kahta kotimaahansa palaavien vastaanottokeskusta.

Maastapoistamispäätöksen saaneille ihmisille perustetaan niin sanottu palautuskeskus, jonka toimintakonsepti eroaa jonkin verran muista vastaanottokeskuksista. Palautuskeskus perustetaan jonkin jo olemassa olevan yksikön yhteyteen ensi kuun loppuun mennessä.

Vapaaehtoisesti ja omaehtoisesti palaaville perustetaan niin sanottu transit-osasto olemassa olevan yksikön yhteyteen. Toimintaa aletaan järjestää heti.

Yksiköitä listattu sijainnin perusteella, laajat lakkautukset eivät mahdollisia

Poliisi on listannut Maahanmuuttovirastolle noin 30 mahdollista yksikköä, joita tulisi harkita lakkautettaviksi tai joiden turvallisuutta tulisi parantaa. Kohteet on listattu sijainnin, ei levottomuusasteen perusteella.

Poliisihallitus korostaa, että kokonaisuuden kannalta olennaista on vaikuttaa keskusten turvallisuustilanteeseen asiakasprofiililla ja muilla turvallisuustoimilla. Pelkkä välimatka poliisilaitokseen ei voi olla ainoa peruste toimivan keskuksen lakkauttamiselle.

Laajat vastaanottokeskusten lakkautukset eivät vielä mahdollisia

Turvapaikanhakijoita saapuu tällä hetkellä Suomeen keskimäärin sata päivässä. Vaikka luku on laskenut alkusyksystä, majoituspaikat ovat edelleen lähes täynnä.

Lakkautuksia harkittaessa otetaan huomioon turvallisuuden lisäksi myös toiminnalliset ja taloudelliset faktat: voimassa olevia sopimuksia ei ole mahdollista irtisanoa äkillisesti ilman pakottavia syitä.

Turvallisuuteen panostetaan monin tavoin

Maahanmuuttovirasto ja poliisi tekevät tiivistä yhteistyötä uusia vastaanottoyksiköitä suunniteltaessa. Maahanmuuttovirasto tai yksiköiden ylläpitäjät laativat kokonaisarviot myös kaikkien toiminnassa olevien vastaanottoyksiköiden toiminnan turvallisuudesta yhdessä paikallispoliisien kanssa.

Maahanmuuttovirasto on jo parantanut vastaanottoyksiköiden ja niiden ympäristön turvallisuutta muun muassa lisäämällä vartiointia, valaistusta ja teknistä valvontaa sekä laatimalla turvapaikanhakijoille opetusmateriaalia suomalaisesta tapakulttuurista, tasa-arvosta, laeista ja uskonnonvapaudesta.

Myös poliisi käy kertomassa turvapaikanhakijoille, mitä Suomessa saa ja mitä ei saa tehdä. Lisäksi poliisi antaa muun muassa turvallisuuskoulutusta vastaanottokeskusten henkilöstölle ja osallistuu kuntien ja vastaanottokeskusten järjestämiin asukasiltoihin.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.