MTV selvitti: Tällaista väkivaltaa pikkulapsille tehdään Suomessa – viime vuosikymmenellä murhattiin 65 alle 7-vuotiasta

Alkuvuoden lapsisurmat järisyttävät Suomea – tältä ne näyttävät rikostilastoissa 2:05
Alkuvuoden lapsisurmat järisyttävät Suomea – tältä ne näyttävät rikostilastoissa.

Poliisihallituksen tilastoista selviää, että alkuvuoden pikkulapsiin kohdistuneet surmat eivät nouse keskivertovuotta korkeammalle tasolle. Sen sijaan 0–7-vuotiaisiin lapsiin kohdistuneiden raiskausten uhreja on jo nyt saman verran kuin koko viime vuonna yhteensä.

Alkuvuonna ympäri Suomea on uutisoitu rajuista pikkulapsiin kohdistuneista väkivallanteoista. Maanantaina uutisoitiin tapauksesta, jossa 37-vuotiaan isän epäillään tappaneen nelikuukautisen vauvansa Varsinais-Suomessa Oripään kunnassa.

Vapun alla Vantaalla surmattiin noin 2-vuotias lapsi. Teosta epäillään kuolleen lapsen äitiä.

Tammikuussa puolestaan brittinainen murhasi 2-vuotiaan poikansa Espoon Suurpellossa.

Lukumäärien valossa alkuvuoden surmamäärät eivät näytä vielä poikkeuksellisen suurilta. Poliisihallituksen tilastoista selviää, että 2010-luvulla 0–7-vuotiaita lapsia murhattiin yhteensä 65, eli keskimäärin noin 7 vuodessa.

7-vuotiaita ja sitä nuorempia lapsia tapettiin keskimäärin 6 vuodessa. Keskimäärin kaksi lasta joutui murhan yrityksen ja kolme lasta tapon yrityksen uhreiksi viime vuosikymmenellä.

Poliisihallituksen tämän vuoden tilastoista löytyy tällä hetkellä yksi 0–7-vuotiaaseen kohdistunut murha ja kaksi tappoa. Uhrien määrät näyttävät vielä melko maltillisilta.

Karmeimmat vuodet lapsimurhien osalta olivat vuodet 2012 ja 2013. Tuolloin Suomessa murhattiin molempina vuosina 13, eli yhteensä 26 alle 8-vuotiasta lasta.

Lähes 500 pahoinpitelyä

Tilastoissa tähän mennessä hälyttävimmältä näyttävät 0–7-vuotiaisiin kohdistuneet raiskaukset. Poliisihallituksen tilastoissa näkyy tänä vuonna neljä alle 7-vuotiasta raiskausrikoksen asianomistajaa. Se on jo nyt saman verran kuin koko viime vuonna yhteensä, ja saman verran kuin vuosina 2010–2019 keskimäärin.

Törkeissä raiskauksissa 0–7-vuotiaita asianomistajia on kirjattu kaksi.

Tähän mennessä Poliisihallituksen tilastoihin on kirjattu 499 alle 8-vuotiasta pahoinpitelyrikoksen asianomistajaa. Esimerkiksi viime vuonna 0–7-vuotiaita pahoinpitelyn uhreja kirjattiin yhteensä 1 682.

Lue myös:

    Uusimmat