Orgioista Neitsyt Mariaan: Miksi tanssimme ruusuilla?

Ruusun historia on pitkä, ja ihastusta, hullaantumista ja hieman närkästystä se onkin onnistunut herättämään jo ennen ajanlaskua aina tähän päivään asti.

Ruusujen todellista ikää ei tiedetä tarkkaan: fossiililöydöt viittaavat tertiäärikaudelle, joka päättyi lähes 30 miljoonaa vuotta sitten.

Kreikkalaiset, roomalaiset ja muinaiset kiinalaiset olivat erittäin ihastuneita ruusuihin ja he käyttivät niitä tuhansin kiloin juhlapaikoilla, kaduilla ja makuuhuoneissa. Sybariksessa rikkaat jopa nukkuivat ruusujen terälehdillä täytetyissä patjoissa.

– Etenkin kreikkalaiset hullaantuivat ruusuihin, Hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtaja Taina Laaksoharju kertoo Dr. Hauschkan tilaisuudessa.

Luksusta!

Ruusut olivat tuohon aikaan ainoastaan rikkaiden ja vauraiden luksusta.

– Siihen aikaan ruusut olivat harvinaisia, ja niitä tuotiin Lähi-Idästä, Persiasta asti rikkaiden käyttöön, Laaksoharju kertoo.

– Kreikkalaiset menivät liiallisuuksiin ruusuintoilun kanssa: silloin vallitsi ajatus, että mitä enempi, sen parempi. Ruusuilla osoitettiin omaa rikkautta ja pärjäämistä yhteiskunnassa. Tästä syystä juhlavieraat saatettiin kirjaimellisesti upottaa ruusuihin, Laaksoharju kertoo.

Käytettiin orgioissa

Ruusuöljyä käytettiin antiikin Kreikan ajoista myös henkilökohtaiseen hygieniaan, kosmeettisiin aineisiin ja vainajien voiteluun. Ruusuvettä käytettiin puhdistukseen.

– Ruusuintoilu levisi siitä nopeasti kreikkalaisilta roomalaisille; he olivat vielä yltiöpäisempiä ja tuottivat ruusuja suuria määriä. Ruusuja käytettiin orgioissa: he ajattelivat, että ruusut estäisivät liiallisen humaltumisen ja kankkusen, asiantuntija kertoo.

–  Arvellaan, että sanonta ”ruusuilla tanssiminen” on peräisin tältä ajalta, jolloin juhlasalien lattioille levitettiin mieletön määrä ruusun terälehtiä. Siellä toden teolla tanssittiin ruusuilla.

Pahamaineinen ruusu

Hullaantumista aiheuttanut ruusu ja sen tuoksu saivat kuitenkin tuta ilottelut.

– Kun kristinusko levisi, ruusua ensin paheksuttiin: sillä oli huono leima roomalaisten orgioista, ja sitä pidettiin aluksi paheellisena. Pikku hiljaa kristityt kuitenkin ottivat ruusun omakseen: valkoinen ruusu symboloi Neitsyt Mariaa, viattomuutta. Punainen ruusu puolestaan Jeesuksen verta ja kärsimystä, Laaksoharju kertoo.


Ruusussa onkin kytenyt symboliikkaa kautta aikojen. Keskiajan Euroopassa hautajaismenoja järjestettiin usein ruusutarhoissa, sillä haluttiin, että edesmenneet saivat nukkua ruusun varjossa.

–  Myös ruusuköynnöksistä tuli symboli: luottamukselliset keskustelut puhuttiin ruusun alla. Oikeuslaitoksilla saattaa edelleen olla symboli ruusuköynnöksestä, joka symboloi luottamusta.

Yksi suosituimmista kukista

Ruusuista löytyy edelleen symboliikkaa: ne symboloivat onnea, kestävää rakkautta sekä jälleensyntymistä. Myös ruusujen määrällä ja värillä uskotaan olevan omat merkityksensä.

Se onkin edelleen yksi suosituimmista kukista, jota ostetaan juhlaan, arkeen ja lahjaksi osoittamaan kiintymystä ja kunnioitusta. Ruusuja käytetään myös aromaterapiassa, kosmetiikassa – ja jopa ruoanlaitossa. 

Lue myös:

    Uusimmat