Mainos

Opiskelijat uupuvat - nukkuvat jopa koulun vessassa

Helsingin yliopiston päärakennuksen aulassa saattoi tänään tavata poikkeuksellisen uneliaita opiskelijoita.

Torkkupeittojen alle ja makuupusseihin kääriytyneet opiskelijat järjestivät performanssin, jonka viesti oli, ettei nukkumiselle löydy enää aikaa.

- Opiskelijan perusmielentila on jatkuva ylivirittynyt valmiustila, jossa stressi ja ahdistus vievät nekin vähät yöunet, joihin olisi aikaa. Ja ainoa, mitä yliopisto tarjoaa, ovat Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön uni- ja masennuslääkkeet.

- Aivot ja ruumis tarvitsevat oikeaa lepoa ja joutilaisuutta tyrmäystippojen sijaan, opiskelijoiden manifestissa tokaistaan.

Opiskelijoiden mukaan heille uskotellaan, että opiskelu on vain väliaikainen elämänvaihe, jolloin kuuluu kärsiä ja rehkiä oman tulevaisuutensa edestä.

Vapaa-aika kuluu töissä

- Harva tulee ajatelleeksi sitä, että opiskelun lisäksi opiskelijan on rehkittävä töissä. Työ ja vapaa-aika sekoittuvatkin sitten sulavasti keskenään, kuvailee performanssiin osallistunut opiskelija Lauri Punamäki.

- Jotta toimeentulo riittäisi millään lailla elämiseen, opiskelijan on käytävä töissä, jatkaa Katri Immonen.

Performanssin taustalla oli opiskelijoiden huoli siitä, että asenteet opiskelijoiden uupumusta kohtaan ovat nykyään melko välinpitämättömiä.

- Ajatellaan, että syy uupumukseen on yksilössä, opiskelijassa, joka ei pärjää tai ole riittävän hyvä. Tosiasiassa syy on kuitenkin systeemissä, joka vaatii liikaa ja joka ajaa opiskelijat stressin ja uupumuksen partaalle.

"Miksi torkkuminen on kiellettyä?"

Punamäen mukaan yliopistolla ja ylipäätään julkisissa tiloissa pitäisi olla mahdollisuus lepäämiseen.

- Lepäävä ihminen ei voi olla haitaksi kellekään, päinvastoin. Miksi siis esimerkiksi yliopistolla ei voisi olla enempää sohvia, kysyy Punamäki.

- Nykyään opiskelijat saattavat torkkua jossain koulun nurkkauksessa. Jotkut ovat kertoneet, että he käyvät nukkumassa koulun vessassa, kun kroppa huutaa lepoa mutta keskeneräinen työ olisi saatava valmiiksi.

Yliopistolla nukkumisesta voi koitua opiskelijoille kuitenkin seuraamuksia.

- Siitä voi seurata käyttöluvan menetys, kertoo Immonen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.