Opiskelijoiden uupumus lynkataan nettikommenteissa: Itse aiheutettua

Korkeakouluopiskelijoiden uupumus on seurausta railakkaasta opiskelijaelämästä sekä konsolipelien pelaamisesta. Näin väitetään useissa MTV:n verkkosivulle kirjoitetuissa kommenteissa.

Aiemmin tänään julkaistiin uutinen, jossa opiskelijat kertoivat, että opiskelun ja työn yhteensovittaminen on uuvuttanut monia korkeakouluopiskelijoita. Kun tunnit vuorokaudesta loppuvat kesken, lepopaikka saattaa löytyä jopa koulun vessasta.

- Kuulkaapas pehmikset, tuota sanotaan elämäksi ja samoin on ollut aiemminkin, vaikka ei saatu opintotukia eikä säkillistä rahaa kotoa evääksi, kommentoi eräs kirjoittaja.

- Aika kuluu netissä, juopotellessa ja bilettämisessä, kun pitäisi käydä lenkillä ja mennä ajoissa nukkumaan. Ja ei väsytä töissä, opastaa toinen.

- Kyllä se vain niin on, että monen väsymyksen takana on se, ettei nukuta tarpeeksi ja syödään epäsäännöllisesti, tietää kolmas kirjoittaja.

Kaikki eivät kuitenkaan tyrmää opiskelijoiden huolenaihetta.

- Voin sanoa, että opiskelu on henkisesti huomattavasti rankempaa kuin työnteko. Opiskelin diplomi-insinööriksi ja opiskeluista aiheutui jatkuvasti stressiä. Kursseja oli pakko suorittaa paljon ja vapaa-aikaa ei ollut nimeksikään. Sen sijaan työelämässä stressi loppuu, kun kävelee töistä ulos. Mikäli valtio ei tue opiskeluja enempää, niin saahan sitä ihmetellä mielenterveysongelmia. Omaa jalkaa tässä sahaillaan, kirjoittaa nimimerkki Jo valmistunut.

Eräs kirjoittaja kuvaa omaa opiskelijaelämäänsä seuraavasti:

- Olen arkisin yliopistolla kahdeksasta neljään. Töissä viidestä yhdeksään sekä viikonloppuisin. Palautettavat työt teen sitten töiden jälkeen. Ei siinä jää elämiseen aikaa ollenkaan.

Toisen kirjoittajan mukaan stressi on toki todellista, mutta ehkä osittain itse aiheutettua.

- Luulen, että tilannetta osittain selittää myös opiskelijoiden kasvanut vaatimustaso: työssäkäyvän elintaso ja kulutustottumukset pitää saada jo opiskeluaikana. Soluasunnot eivät kelpaa eikä lainaa oteta. Mielummin sitten käydään töissä ja valitetaan, ettei jakseta. Toki tukijärjestelmää voi kehittää, mutta peiliinkin saa katsoa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat