Opiskelija löysi virheen miljardien hiukkaskiihdyttimestä

Yhdysvalloissa Princetonin yliopistossa opiskeleva Xiaohang Quan oli tekemässä fysiikan väitöskirjaansa, kun hän löysi virheen Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERNin yli neljä miljardia euroa maksaneen LHC-hiukkaskiihdyttimen toiminnassa. Asiasta kertoo yliopistojulkaisu Daily Princetonian.

Ranskan ja Sveitsin rajalla sijaitseva LHC-kiihdytin (Large Hadron Collider, suuri hadronitörmäytin) on yksi tieteen historian kalleimpia laitoksia. Kiihdyttimen rakentaminen vei lähes kaksi vuosikymmentä ja urakkaan osallistui noin 5 000 asiantuntijaa kymmenistä maista.

Laskuvirheen havainnut parikymppinen Quan pääsi professorinsa kanssa Sveitsiin CERNin vieraaksi esittelemään löytöään. Quan havaitsi hiukkassäteitä käsittelevää väitöskirjaansa tehdessään, että LHC-hiukkaskiihdyttimen tietojen taltiointiin käytettävän laitteiston laskualgoritmeissa oli virheitä, jotka johtivat tuloksien kahdentumiseen.

- Saavuimme CERNiin viime viikolla keskustelemaan laitteiston suunnittelijoiden kanssa, kuinka pääsemme eroon näistä kuvien kaksoisnäkymistä, professori Christopher Tully totesi Daily Princetonianille.

LHC-kiihdyttimen avulla toivotaan löydettävän aineen pienimpiä osasia eli alkeishiukkasia, joita ei ole voitu aiemmin havaita. Sen toivotaan myös valottavan maailmankaikkeuden syntyhetken tapahtumia. Tutkijat toivovat voivansa synnyttää kokeen avulla pieniä mustia aukkoja.

LHC:n alkutaival on ollut takkuinen. Laite hajosi heliumvuodon takia syyskuussa vain muutamaa päivää käyttöönottonsa jälkeen. Hiukkaskiihdytin pyritään käynnistämään uudelleen ensi kesän aikana.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat