Mainos

Opettajakoulutus lopetetaan Savonlinnassa – opiskelijat ja henkilökunta pettyneitä

Itä-Suomen yliopisto keskittää opettajankoulutuksen Joensuun kampukselle. Muutos tulee voimaan aikaisintaan syyslukukaudesta 2018 alkaen. Savonlinnan kampuksen soveltavan kasvatustieteen ja opettajan koulutukset siirtyvät nykyisessä laajuudessaan Joensuuhun.

Myös Savonlinnan kampuksen hallinnon ja kirjaston toiminnot siirtyvät Joensuuhun.

Yliopiston hallitus päätti opettajankoulutuksen kohtalosta, hallintonsa yhdistämisestä sekä muista rakenteellisista toimista tänään. Esimerkiksi koulutus- ja kehittämiskeskus Aducaten organisaatiota uudistetaan ja sen tarjoamaa täydennyskoulutusta karsitaan. Myös koe-eläinyksikkö yhdistetään osaksi A.I.Virtanen -instituuttia.

Savonlinnan kampuksella toimivan matkailualan opetus- ja tutkimuslaitoksen toiminnot siirtyvät Joensuuhun, ja se yhdistyy osaksi kauppatieteiden laitosta vuoden 2017 alusta.

Opiskelijat ja henkilökunta pettyneitä

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta on pettynyt Savonlinnan opettajankoulutuksen lakkauttamispäätökseen. Ylioppilaskunnan mielestä opettajankoulutuksen keskittäminen ei paranna koulutuksen vetovoimaa eikä tutkimuksen laatua.

Yliopiston näkemyksen mukaan keskittäminen nimenomaan parantaa koulutuksen vetovoimaa ja tutkimuksen laatua. Ylioppilaskunta arvelee myös, etteivät Savonlinnan koulutukset mahdu nykyisessä laajuudessaan Joensuun kampuksen nykyisiin tiloihin.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ pelkää, että keskittäminen heikentää mahdollisuuksia saada päteviä opettajia koko Itä-Suomeen. OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen kertoo, että Kajaanin opettajakoulutuksen lopettaminen vaikeutti opettajien saamista Kainuuseen.

– Sama pelko koskee nyt erityisesti Etelä-Savoa, mutta lakkautuksella on varmasti heijastuksia myös Etelä-Karjalaan ja Kymenlaaksoon, hän arvioi.

Puheenjohtajan mukaan on erittäin epätodennäköistä, että Savonlinnan koulutuspaikat siirtyvät kokonaisuudessaan Joensuuhun. 

Irtisanomisia odotettua vähemmän  

Kokonaisuudessaan yliopiston henkilöstö vähenee arviolta 120 henkilöllä vuoden 2020 loppuun mennessä. Noin 55 ihmistä irtisanotaan ja lisäksi noin 65 henkilöä vähenee eläköitymisten kautta, kun kaikkia tehtäviä ei täytetä.

Pääosalle Savonlinnan kampuksen työntekijöistä pystytään tarjoamaan nykyistä vastaava tai siihen rinnastettava tehtävä Joensuun kampuksella. Yt-neuvottelujen alkaessa arvioitiin, että mahdolliset irtisanomiset, lomauttamiset ja osa-aikaistamiset koskisivat 200 henkilöä.

3:08

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.