Jouluruokaa tien päällä ja joulukukkia lahjaksi – hauskoja tarinoita Operaatio Lumihiutaleesta

Autoliiton yleisen tiepalvelun Operaatio Lumihiutale järjestetään tänä vuonna 47:nnen kerran.

Tiepalvelumiehet starttaavat joululiikenteeseen lauantaina 19.12.2015 kahdella valtakunnallisella yhteislähdöllä, jotka järjestetään Tampereella Hämeenpuistossa ja Napapiirillä Joulupukin pajakylässä.

Operaation aikana tiepalvelumiehet ovat tehostetussa valmiudessa auttamaan tien päällä pulaan joutuneita sunnuntaihin 3.1.2016 saakka.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoo, että vuosien varrelta tiepalvelumiehillä on paljon mieleenpainuvia kokemuksia ja sattumuksia, joita näin uuden operaation käynnistyessä on mukava muistella.

Jouluruokaa tien päällä

Satakunnan piirissä 80-luvun alkupuolella oli tapana pystyttää joululiikenteen apuasemia keskeisimpien teiden varteen. Tällöin elettiin siis vielä aikaa ennen matkapuhelimia ja apu yritettiin tuoda mahdollisimman helposti ihmisten saataville.

Alueen tiepalvelumiehet päivystivät asemille tuoduissa asuntovaunuissa. Eräs Autoliiton tiepalvelumies oli laittanut asuntovaunuun sisälle joulukuusen ja varannut sinne kinkkua, joululaatikoita ja alkoholitonta glögiä. Kun joulumatkalla olevien ihmisten auto hajosi, tiepalvelumies toi hajonneen auton matkustajat apuaseman vaunulle lämmittelemään korjauksen ajaksi. Autonsa hajoamista harmitelleet ihmiset olivat kuulemma lähes poikkeuksetta tulleet hyvälle tuulelle, kun heidät istutettiin asuntovaunuun, joulukuusen viereen, nauttimaan höyryävistä jouluherkuista.

Auto korjautui yön aikana

Samainen tiepalvelumies muistelee myös tapausta, jossa nuorella parilla oli vielä matkaa joulun viettoon pari sataa kilometriä ja auto vaan yhtäkkiä jätti tielle. Yrityksistä huolimatta hän ei löytänyt vikaa tien päällä ja järjesti auton omaan talliinsa, jossa korjausolosuhteet olivat pimeää pakkaskeliä suotuisammat.

Pitkällisestä vian etsinnästä huolimatta autosta ei löytynyt vikaa iltaan mennessä. Matkalaiset eivät olleet varautuneet hotellimajoitukseen eikä sukulaisia tai ystäviäkään ollut paikkakunnalla. Niinpä tiepalvelumies perheineen majoitti matkalaiset olohuoneensa lattialle ja sopi heidän kanssaan, että vian etsintä jatkuu seuraavana päivänä.

Tiepalvelumies itse ei kuitenkaan saanut nukutuksi, kun autotallissa oleva toimimaton auto mietitytti. Hän lähti keskellä yötä talliin ja huomasi vihdoin, että releen ja laturin välissä olevan johdon liitin oli sen verran vinossa, etteivät liittimien navat koskettaneet toisiaan. Liitin oli ilmeisesti ollut auki hiljattain radion asennuksen yhteydessä.

Nuoren parin herättyä olohuoneen lattialta, tiepalvelumies kertoi heille aamiaispöydässä, että auto olisi tallissa lähtövalmiina. Pariskunta oli sangen ilahtunut, kun auto korjautui yön aikana heidän nukkuessaan.

Undulaatti ja joulukukka

Tiepalvelumies Pohjois-Pohjanmaalta kertoi istuneensa kotonaan joulupöydässä, kun lähtö keikalle tuli. Jouluaterian jälkeen hänen oli tarkoitus käydä hankkimassa vaimolleen lupaamansa joulukukkanen. Tiepalvelumies kuitenkin pelkäsi, että yllättäen tulleen keikan venyessä kukkanen saattaisi jäädä hankkimatta.

Tiepalvelumiehen saapuessa keikkapaikalle, pulaan joutunut rouva kiikutti ensimmäisenä autostaan viluisen undulaatin tiepalveluautoon lämmittelemään. Autoa ei ollut mahdollista korjata tien päällä, joten se jouduttiin hinauttamaan korjaamolle. Tiepalvelumies huolehti kuitenkin rouvan undulaatteineen kotiin saaden kiitokseksi joulukukkasen – siis juuri sellaisen, jonka hankkiminen oli jäädä tekemättä avustuskeikan vuoksi. Pienellä tuurilla onnellinen joulu hiipi siis myös tiepalvelumiehen kotiin.

Lue myös:

    Uusimmat