Operaatio Lumihiutale starttaa – käy läpi talviautoilijan tarkistuslista

Autoliiton Operaatio Lumihiutaleen aikana vapaaehtoiset tiepalvelumiehet ovat valmiudessa auttamaan ongelmissa olevia autoilijoita. Talvella autoilijoiden tulisi huolehtia, että he näkevät ja näkyvät. Pitkälle matkalle mukaan kannattaa pakata tarpeita, jos matka keskeytyy yllättäen.

Operaatio Lumihiutale on ollut Autoliiton vapaaehtoisten tiepalvelusmiesten jouluperinne jo kymmeniä vuosia. Operaation ajan tiepalvelupäivystys on tehostettua, eli kaikki tiepalvelumiehet ovat valmiudessa tulemaan pulaan joutuneiden autoilijoiden avuksi. Tänään lauantaina alkava Operaatio Lumihiutale järjestetään 46. kerran. Operaatio jatkuu 4.1.2015 asti.

– Operaatio Lumihiutale keskittyy loppuvuoteen, jolloin ihmiset matkustavat joulun ja uudenvuoden viettoon, kertoo Autoliiton vapaaehtoisesta tiepalvelusta vastaava koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Hän lisää, että kun autoilijoiden määrä kasvaa, avuntarve lisääntyy tavallisesta. Myös sääolosuhteet tuovat mukanaan haasteita. Etelässä lämpötilat voivat olla plussan puolella, pohjoisemmassa taas voi olla pakkasta.

Tarkistuslista

- Varmista, että auto on huollettu.

- Säädä rengaspaineet käyttöohjeen mukaisiksi. Jos matkatavaroita on paljon, tarkista millaiset paineet tarvitaan painavammalle kuormalle.

- Laita matkatavarat tavaratilaan. Tue ne hyvin takapenkin selkänojaan.

– Varoituskolmio, heijastinliivi ja taskulamppu kannattaa jättää helposti saataville.

- Varmaa mukaan lämmintä vaatetta. Auto viilenee nopeasti, jos moottori sammuu.

- Täytä lasinpesunestesäiliö riittävän vahvalla seoksella. Vaikka kotipaikkakunnalla lämpötila olisi nollassa, voi se matkakohteessa olla pakkasen puolella.

- Varmista, että valot toimivat ja ovat puhtaat.

- Muistuta itsellesi miten auton valojärjestelmä toimii, eli missä asennossa katkaisijan pitää olle, että takavalotkin palavat.

- Puhdista tuulilasi huolellisesti ulko- ja sisäpuolelta.

- Tarkasta moottoriöljyn, jäähdytinnesteen ja jarrunesteen määrät. Lisää tarvittaessa.

Huolehdi, että takavalot palavat

Autoilijoiden tulee huolehtia näkemisestä ja näkymisestä. Oman auton valojen toimintaan kannattaa tutustua.

– Yhä useammassa autossa takavalot eivät pala valokatkaisimen ollessa päivävaloajoasennossa. Täm on riski sateessa, hämärässä tai pöllyävässä lumessa ajettaessa. Kuljettajan tulee kääntää katkaisija sellaisenn asentoon, että myös takavalot palavat.

Mahdolliseen matkan katkeamiseen kannattaa varautua pakkaamalla mukaan lämmintä vaatetta, varoituskolmion ja heijastinliivit jokaiselle matkustajalle.

Veijalainen suosittelee lataamaan puhelimen akun täyteen ennen matkaa, jotta avun hälyttäminen onnistuu nopeasti.

– Tärkeät puhelinnumerot, kuten yleinen hätänumero 112 ja tiepalvelunumero kannattaa tallentaa puhelimen muistiin. Näin ne ovat saatavilla helposti, jos apua tarvitaan.


Lähde: Autoliitto

Lue myös:

    Uusimmat