OP:n korkosuojat käytössä jo nykytasolla, uusien lainojen kysyntä hidastunut

Yhdysvaltain keskuspankki Fed rysäytti ohjauskorkoon 0,75 prosenttiyksikön korotuksen – suurin korotus 28 vuoteen 2:58
Katso myös: Yhdysvaltain keskuspankki Fed rysäytti ohjauskorkoon 0,75 prosenttiyksikön korotuksen – suurin korotus 28 vuoteen

Pankkien asiakkailleen tarjoama korkosuoja on jo nykyisellä korkotasolla osoittautunut asiakkaille erittäin hyväksi ratkaisuksi, arvioi OP-ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio.

–  Meillä korkosuojan ottaneista 85 prosenttia on suojannut korkotason välille 0–1 prosenttia, Ritakallio sanoi finanssiryhmän tulosinfossa.

Asuntolainaa ottaneet ovat alkuvuonna saaneet seurata nousevaa korkotasoa. 12 kuukauden euribor ylitti prosentin rajan ensi kertaa kymmeneen vuoteen, ja Euroopan keskuspankki (EKP) nosti ohjauskorkojaan puolella prosenttiyksiköllä.

Kesäkuun lopussa noin kolmannes finanssiryhmän henkilöasiakkaiden asuntolainoista oli korkosuojattu. Kiinnostus suojia kohtaan on kasvanut keväällä, mutta suojien hinnat ovat myös olleet nousussa.

Osakelasku söi tulosta

Korkojen nousu ei ole vielä tuonut apua OP:n omaan tulokseen. Ryhmän tulos ennen veroja oli huhti–kesäkuussa 270 miljoonaa euroa, kun se oli vuotta aiemmin 296 miljoonaa.

Sijoitustoiminnan nettotuotot laskivat 240 miljoonan euron verran ja meni 131 miljoonaa euroa pakkaselle. OP mainitsee sijoitusympäristön haastavaksi korkojen nousun ja osakekurssien laskun vuoksi.

Asiakasliiketoiminnan tuotoissa korkokate nousi vaimeammin: viitisen prosenttia 341 miljoonaan. Ritakallio sanoo, että korkokatteeseen on luvassa isompi positiivinen vaikutus loppuvuonna.

Pankkien määrä vähenee sataan ensi vuonna

OP kertoo, että vuoden alkupuoliskolla asuntokauppa ja asuntolainojen kysyntä oli kohtuullisen vilkasta, mutta laski viime vuoden vauhdista lähemmäs koronaepidemiaa edeltänyttä tasoa.

–  Helmikuun jälkeen se on hidastunut asteittain, mutta edelleen se on historiallisesti varsin korkealla tasolla, Ritakallio sanoi.

OP-ryhmä uskoo tämän vuoden tuloksensa jäävän viime vuoden tulosta pienemmäksi. Ukrainan sota ja siihen liittyvä pakotekierre lisäävät merkittävästi talouden ja tuloskehityksen epävarmuutta.

Eri osuuspankkien väliset yhdistymiset jatkuvat. Kesäkuun lopussa osuuspankkeja oli 117.

–  Ensi vuoden aikana määrä painuu noin sataan.

Lue myös:

    Uusimmat