Oopperat jatkavat yhteistyötä venäläistaiteilijoiden kanssa: "Jyvät tulee erottaa akanoista" – Suomessa alkoi poikkeuksellinen tukihanke

Oopperalaulajat haastavat auttamaan Ukrainan sodasta kärsiviä 10:12
Uutisaamussa kerroimme laajemmin, kuinka oopperalaulajat Suomessa haastavat auttamaan Ukrainan sodasta kärsiviä

Facebookissa toimiva Songs for Ukraine haastaa mukaan kulttuuriorganisaatiot ympäri maailmaa. Hyväntekeväisyystempaus tekee yhteistyötä Suomen Punaisen Ristin kanssa. 

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Työskennellessään Ruotsissa Marko Nykänen tutustui ukrainalaiseen tenoriin nimeltä Igor Stroin. Miehet aloittivat kuulumisten vaihdon WhatsAppissa. 

– Kaksi viikkoa ennen sodan alkua keskustelu tiivistyi koko ajan. 24. päivä herätessäni Igorilta tuli viesti, että sota on alkanut, Nykänen kertoo tänään MTV:n Uutisaamussa.

– Olin samana iltana Venäjän suurlähetystön edessä mielenosoituksessa ja tuli sellainen olo, että minun täytyy tehdä jotain asian hyväksi.

– Syntyi ajatus tällaisesta sivusta. Aamulla törmäsin Lilliin ja kerroin hänelle, että minulla on tällainen ajatus ja Lilli sanoi, että me lähdemme heti tähän mukaan.

Lilli on Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi-Ilves.

Haaste esitetty kaikille Euroopan oopperataloille

– Tarkoitus on saada koko kulttuurikenttä mukaan ja saada upeita kannanottoja Ukrainan hyväksi, Paasikivi-Ilves sanoo.

– Olen esimerkiksi lähettänyt kaikille eurooppalaisille oopperataloille tämän haasteen.

– Hyvin monessa paikassa tehdäänkin tälläisia musiikillisia kannanottoja. Haluamme kerätä ne Songs for Ukraine -sivulle. 

Marko Nykänen sanoo, että tarkoituksena on kerätä mahdollisimman paljon lahjoituksia humanitaariseen työhön. Taiteilijat esiintyvät Facebook-sivulla, jossa on suorat linkit Punaisen Ristin lahjoituskanaviin.

"Jyvät tulee erottaa akanoista"

Yhteistyötä venäläistaiteilijoiden kanssa tehdään edelleen. Tosin ei kaikkien. 

– Jokainen organisaatio joutuu arvioimaan uudestaan yhteistyönsä venäläisten toimijoiden kanssa, Kansallisoopperan Paasikivi-Ilves sanoo. 

– Oopperat tekevät yhteistuumin tuotantoja venäläisten oopperatalojen kanssa, ja moni onkin sanonut irti virallisen toiminnan. Samalla katto-organisaatio Opera Europa on lähettänyt selkeän viestin, että jyvät tulee erottaa akanoista. 

– Ne, jotka ovat aktiivisesti tukeneet Putinin politiikkaa, niin heidän toimintansa länsimaissa on nyt totaalisesti keskeytynyt.

– On lukuisia venäläisiä taiteilijoita, joilla ei ole mitään tekemistä Putinin politiikan kanssa. On tärkeää, että he saavat tehdä rauhassa töitä, Lilli Paasikivi-Ilves muistuttaa. 

Igor Stroin tekee töitä ja on turvassa Puolassa, mutta on huolissaan Ukrainaan jääneistä perheenjäsenistään.

Lue myös:

    Uusimmat