Onni Tommila ystävystyi lähes kymmenen vuotta sitten Samuel L. Jacksonin kanssa – sai näyttelijätähdeltä lahjan, joka on tallessa yhä

Hehkutettu Sisu saa ensi-iltansa – katso elokuvan tähtien haastattelut 4:54
Hehkutettu Sisu saa ensi-iltansa – videolla näyttelijät kertovat karuista kuvausoloista ja Jorma Tommila analysoi vuorosanatonta päärooliaan

Onni Tommila on näytellyt urallaan paljon kansainvälistäkin huomiota saaneissa elokuvissa.

Näyttelijä Onni Tommila, 24, on kunnostautunut varsin nuoresta asti ohjaaja Jalmari Helanderin elokuvien tähtenä. Nyt hänet nähdään Helanderin tuoreimmassa teoksessa Sisu, joka sai ensi-iltansa perjantaina 27. tammikuuta. Elokuvan kuvaukset syksyllä 2021 Lapin Nuorgamissa olivat haastavat.

– Tuuli oli ehkä se kaikista haastavin, kuulemma jossain siinä 27 metriä sekunnissa, tosi rankka tuuli, mikä tietysti vaikutti kaikkeen. Oli vähän vaikeuksia, mutta kyöllä sisulla selvittiin, Tommila kertoi MTV Uutisille tammikuussa. 

Tommilan roolihahmo elokuvassa on nuori natsi toisessa maailmansodassa, joka muiden mukana vetäytyy Suomesta välirauhan aikana, tuhoten samalla Lappia poltetun maan taktiikalla. Natsijoukko kohtaa matkallaan kullanhuuhtoja Aatamin, ja päätyy jahtaamaan tätä erämaassa himoiten hänen löytämäänsä aarretta. 

Aatamia esittää elokuvassa Onni Tommilan isä Jorma Tommila. Isä ja poika ovat tehneet elokuvia ennenkin yhdessä, ja Onni Tommilan mukaan kuvauksissa on aina hyvä, tuttu ja turvallinen ilmapiiri, kun Jorma-isä on mukana. Tällä kertaa elokuvassa oli kuitenkin erikoisempi asetelma Tommiloiden hahmojen välillä. 

– Kyllä oli mielenkiintoista, kun tällä kertaa oli näin päin, että piti yrittää tappaa omaa isäukkoaa. Mutta elokuvahan se vaan on, Tommila nauraa.

Tommila kertoo tukeutuvansa isänsä neuvoihin usein kuvauksissa. Kokeneelta konkarilta on hyvä ottaa vastaan oppeja, ja Tommila kertookin tekevänsä vastaisuudessakin mieluusti lisää elokuvia isänsä kanssa, mikäli se on vaan mahdollista. 

Sisu-elokuvassa nähdään lisäksi Helanderille tuttuun tapaan myös ulkomaisia tähtiä. Natsijoukkoon kuuluvat tässä tarinassa myös brittinäyttelijä Jack Doolanin sekä norjalaisen, suomalaisissa tuotannoissa ennenkin kunnostautuneen Aksel Hennien roolihahmot. Tommila kertoo vaikuttuneensa kuvauksissa varsinkin Hennien työskentelytavasta. 

– Aksel on oikeastaan aika mielenkiintoinen kaveri. Tuntuu, että hän on ehkä vähän vastakohta minulle: tosi energinen siellä kameran ulkopuolella ja fiiliksiä nostattava tyyppi. Mutta samantien, kun kamera käy, hänellä on ihan uskomaton keskittyminen. 

Ohjaaja Jalmari Helander on Onni Tommilan setä, ja Tommila on tähdittänyt tämän aiempia elokuvia Rare Exports (2010) sekä Big Game (2014). Jälkimmäisessä Tommilan rinnalla pääroolissa nähtiin Hollywood-tähti Samuel L. Jackson. Kaksikko ystävystyi kuvausten aikana, ja Tommila sai aikoinaan Jacksonilta unohtumattoman lahjan. 

– Hän sitten lopulta lahjoitti minulle ihan omat sähkörummutkin. Siitä on jo 9 vuotta, mutta sähkörummut ovat yhä tallessa. 

Kaksikko ei ole ollut toviin yhteydessä toisiinsa, mutta Tommilan mukaan vanha kontakti voisi olla mahdollista elvyttää uudelleen. 

– Kyllä minulla on jotain hänen yhteystietojaan, että mahdollisesti, toivottavasti jossain vaiheessa, Tommila myhäilee. 

Lue myös:

    Uusimmat