Apulanta-elokuva näyttää Tuukka Temosen ruman puolen: "Isäni kanssa en ehtinyt tehdä sovintoa"

Apulannan alkuvuosista kertovassa Teit meistä kauniin -elokuvassa Tuukka Temonen näyttää suurelle yleisölle ruman puolensa.

Tuukka Temonen on ohjannut ja tuottanut Teit meistä kauniin -elokuvan, joka kertoo Apulanta-yhtyeen ensivuosista. Temonen soitti Apulannassa bassoa vuodesta 1993 alkaen aina vuoteen 2005 saakka kunnes siirtyi kokonaan televisiotuotantotyöhön.

Idea Apulannasta kertovasta elokuvasta oli kytenyt miehen mielessä jo pitkään.

Valkokankaalla nähdään tarina lama-aikana muodostuneesta punk-yhtyeestä, jonka ura jatkuu yhä näinä päivinä. Samalla kurkistetaan myös bändin hahmojen koteihin ja nähdään kipeitä hetkiä Apulannan jäsenten Toni Wirtasen, Sipe Santapukin ja Temosen teini-iästä.

Erityisesti itseään Temonen ei elokuvassa säästele.

Teini-ikäinen Temonen on tupakkaa vetävä ja lämpimikseen muille pottuileva kovanaama, jolta kaupan kassakaan ei uskalla kysyä henkilöllisyystodistusta kaljakaupoilla.

Nopeasti kiivastuva nuori mies ei pelkää polttaa siltoja takanaan, on kyse sitten tyttöystävästä, ohikulkijasta – tai omasta perheestä.

– Oli pakko tehdä elokuva, jossa näytän itsestäni kaikkein huonoimman puolen. Heinolalaiset ovat tienneet, että tuollainen olen ollut. Mutta suuri yleisö on oppinut tuntemaan minut Apiksen basistina tai sitten pukumiehenä, ohjaaja pohtii pressinäytöksen jälkeen.       

– Oli ahdistavaa ja kiusallista ohjata kohtauksia, joissa ohjaan jota kuta näyttelemään minua itseäni. Se tuntuu kamalan omahyväiseltä. Mutta en voi sille mitään, että Apulannan historia on myös minun historiaani.

Hän toteaa, että oman historian ruman sivun kääntäminen ei tuntunut pahalta ajatukselta elokuvaa tehdessä, mutta nyt se mietityttää miestä.

– Nyt kun niitä hetkiä katsotaan yhdessä, niin on se sellaista sadomasokistista leikkiä. Siinä minua ruoskitaan yleisön edessä, ja sitten siitä pitäisi syntyä joku nautinto sen jälkeen. Se jättää jälkeensä sellaisen helposti särkyvän olon.

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Elokuvassa nähdään otteita Temosen suhteesta isäänsä, joka on jo menehtynyt. Teinipoika ei suo vanhemmilleen hymyä eikä hellyyttä, mutta vihaa ja paukkuvia ovia on jaossa pitkin elokuvaa.

– Äidin kanssa on nyt todella hyvät välit. Isäni kanssa en koskaan ehtinyt tehdä sovintoa, Temonen kertoo.

– Haluan uskoa siihen, että olemassa jokin sellainen paikka, jossa tapaamme jälleen ja siellä kohtaan isäni. Hän voi sanoa sitten, että kaikki jälkimmäinen meni hienosti, mutta pyyhitään se ensimmäinen 18 vuotta pois.

Rooleissa tuoreita nimiä ja tuttuja muusikoita

Elokuvaan on valittu esikuviensa kaltaiset näyttelijät.

Iiro Panula oli elokuvassa haastavassa paikassa, sillä hän näyttelee elokuvassa Temosta.

– Olen monesti ajatellut, että mitä tästä elokuvasta olisi tullut ilman Olgaa (Temonen). He Tuukan kanssa ovat niin tiivis tiimi, että se helpottaa kaikkea kanssakäymistä. Olemme Tuukan kanssa niin samanlaisia, että se kommunikointi olisi voinut olla paljon vaikeampaa ja kulmikkaampaa ilman Olgaa.

Olga Temonen on Tuukan vaimo ja kaksikko tekee yhteistyötä Optipari-tuotantoyhtyiössään.

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

– Nyt välit ovat niin lämpimät, että ei tarvitsisi pelätä konfliktia. Mutta aluksi sitä oli vain Tuukan maineen varassa, joka oli aika tulinen ja suorasanainen, näyttelijä hymähtää.

Elokuvassa hänen hahmonsa on herkästi raivostuva.

– Itsellänikin palaa käämi helposti, mutta se palaa sisäänpäin. Se oli isoin haaste oppia kanavoimaan sitä vihaa ulospäin.

Nykyään Ruotisissa asuva Panula on näytellyt aiemmin muun muassa elokuvissa Korso ja Skavabölen pojat.

Toni Wirtasen roolissa nähdään Tampereella näyttelijäntyötä opiskeleva Tatu Sinisalo.

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

– Oli kunnia tavata Tonia pariinkin otteeseen. Kävimme Heinolaa läpi. Hän on mieletön tyyppi. Vaikea tulkita tosin, koska hän on hyvin monisyinen persoona.

Apulannan yhtä perustajajäsentä Antti Lautalaa näyttelee Roope Salminen. Kyseessä on viihteen monitoimimiehen ensimmäinen iso elokuvarooli.

Rooliinsa Salminen valmistautui lukemalla käsikirjoituksen huolellisesti läpi ja lihottamalla itseään muutaman kilon verran saadakseen hahmolleen poskiin hieman lapsenomaista pyöreyttä näyttääkseen 16-vuotiaalta.

– Sitten sheivasin naamani ja opettelin soittamaan kitaraa. Loppu oli roolityön tekemistä, hyväntuulinen mies kertoo pressinäytöksessä.

– Elokuvan tekeminen on tiimityötä. Jokaisella mutterilla on tehtävänsä, ja koetin olla mahdollisimman hyvä mutteri.

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Dan Tolppanen, eli rap-artisti Uniikki, debytoi näyttelijänä elokuvassa myöskin. Hän näyttelee elokuvassa pikku nilkkiä nimeltä Rätti.

Tolppanen on aina halunnut näytellä, ja Teit meistä kauniin tarjosi siihen oivan mahdollisuuden. Kun Temosen entuudestaan tunteva räppäri kuuli, että elokuva oli tekeillä, soitti hän ohjaajalle suoraan ja kysyi löytyisikö hänelle roolia.

Elokuvaan hän valmistautui katsomalla muutaman referenssielokuvan ja treenasi repliikkejään peilin edessä.

– Tuli todella hyvä fiilisi elokuvasta!

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Lisäksi räppäri on tehnyt yhteistyössä Irinan kanssa uuden version Apulannan kappaleesta Odotus. Biisi kuullaan elokuvan lopputeksteissä.

Elokuvassa nähdään myös Teppo Manner, Mimosa Willamo, Laura Malmivaara, Lorenz Backman, Tommi Taurula ja Lotta Backlund. Myös Toni Wirtanen ja Sipe Santapukki vierailevat kankaalla elokuvan aikana.

Teit meistä kauniin -elokuva saa ensi-iltansa 7. syyskuuta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja