Brittitähti Jack Doolan sai yllättävän tulikasteen toimintaelokuviin Suomessa: "Se oli aika v*tun intensiivistä"

Hehkutettu Sisu saa ensi-iltansa – videolla näyttelijät kertovat karuista kuvausoloista ja Jorma Tommila analysoi vuorosanatonta päärooliaan

Jack Doolan hyppäsi komediasta toimintaelokuvien maailmaan Jalmari Helanderin uudessa Sisu-elokuvassa.

Brittinäyttelijä Jack Doolan tähdittää ohjaaja Jalmari Helanderin tuorettaSisu-toimintaelokuvaa. Komedianäyttelijänä kunnostautunut Doolan on tuttu kasvo muun muassa vuosina 2005-2009 esitetystä The Green Green Grass -sitcom-sarjasta sekä tuoreesta The Boys -sarjasta. Doolan kertoi MTV Uutisille tammikuussa, että hyppy komediasta toimintaelokuvien maailmaan oli näyttelijälle intensiivinen. 

– Taistelukohtaus liikkuvassa tankissa oli hyvin erilaista, kuin mitä olen tehnyt koskaan aikaisemmin, Doolan nauroi. 

Lapin Nuorgamin kuvausolosuhteet yllättivät brittinäyttelijän karuudellaan ja kauneudellaan. Elokuvan tuotannon aikana tuuli yltyi toisinaan kuvauksissa niin lujaksi, että sotilaiden kypärät lentelivät päästä ja yhden auton tuulilasikin meni rikki. 

– Aika intensiivinen kaupunkilaispojalle Lontoosta. 20 astetta pakkasta, kova tuuli, ilman paitaa, ajellen 60 vuotta vanhalla tankilla. Joo, se oli aika vitun intensiivistä.

Kuvauksissa Doolan halusi antaa kaikkensa seurattuaan vierestä suomalaiskollegansa Jorma Tommilan työskentelyä. Tommila esittää Sisu-elokuvassa suomalaista kullanhuuhtojaa Aatamia, Doolan puolestaan Lapista muun joukon mukana vetäytyvää Wolf-nimistä natsia. 

– Jorma on ehkä yksi omistautuneimmista näyttelijöistä, jonka olen koskaan tavannut. Hän johtaa esimerkillä, joten jos hän antaa kaikkensa, on sinun paras tehdä samoin. 

Sisu sijoittuu toisen maailmansodan vuosien 1944-1945 välirauhan aikaiseen Lappiin, jolloin Suomesta vetäytyneet, Suomen entiset liittolaiset natsit tuhosivat Lappia poltetun maan taktiikalla. Elokuvassa natsit kohtaavat läjäpäin kultaa löytäneen Aatamin, joka päätyy pakenemaan aarrettaan himoitsevia vihollisiaan henkensä edestä. 

Doolan kertoo, että vetäessään puvustamossa ensimmäistä kertaa natsin rooliasunsa ylleen, tuli hänelle hyvin epämiellyttävä olo. 

– Laitoin takin päälleni, jossa oli natsien SS-tunnukset, ja tunsin oloni hyvin epämukavaksi ja vaikeaksi. Mutta se pitää vaan kanavoida siihen, mitä tekee ja tehdä siitä osa sitä. Se oli mielestäni todella epämukavaa ja tietysti tilanteessa, jossa olemme nyt, se tuntuu entistä oudommalta. 

Ennen Sisun kuvauksia Doolan ei ollut tietoinen Suomen historiasta toisen maailmansodan aikana, eikä ollut kuullut Lapin sodasta. Ennen kuvausten alkamista Doolan tekikin paljon taustatutkimusta asiasta. 

– Haluaisin ajatella olevani melko tiedostava historian suhteen, enkä tiennyt mitään siitä. Toivon, että tämä löytää kansainvälisen yleisön, jotta kaikki tulisivat tietoiseksi siitä, mitä silloin tapahtui. 

Vastaisuudessa Doolan tekisi mieluusti myös lisää elokuvia Suomessa, ja vitsailee olevansa valmis palaamaan pohjoiseen silmänräpäyksessä, mikäli puhelin vain soi. Hän kuitenkin myöntää, että hänen mielestään suomalaiset ovat osaltaan jokseenkin erikoista porukkaa. 

– Te olette... mielenkiintoisia. Teillä on todella kummallinen, hyvin kuiva huumorintaju. En koskaan ole ihan varma, että oletteko tosissanne vai teettekö minusta pilkkaa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja