Onko vika sinussa vai toisessa? Tunnista haitallinen ihmissuhde

Tuleeko sinulle paha olla aina tietyn ihmisen tavattuasi? Ongelma voi johtua joko itsestä tai siitä, että toinen osapuoli on oikeasti vaikea ihminen. Terveysvalmentaja Sirkka Santapukki kertoo, miten haitallisen ihmissuhteen tunnistaa ja miten siitä pääsee eroon.

– Jos jokin ihmissuhde tuntuu hiertävän, ensimmäiseksi pitää varmistaa, onko kyseinen ihminen oikeasti hankala vai onko vika itsessä. Jos itsessä on vähänkään syytä tilanteeseen, ongelma ei poistu, vaikka irtisanoutuisi töistä tai ottaisi kymmenen avioeroa, Sirkka Santapukki sanoo.

Santapukki havainnollistaa ajatusta.

– Persoonallisuushäiriöiset ihmiset, kuten narsistit, jättävät hyvällä itseluottamuksella varustetut henkilöt pääsääntöisesti rauhaan. Koska narsisti ei saa terveitsetuntoista alistumaan ja tuntemaan häpeää, hän ei halua olla tämän kanssa missään tekemisissä. Jos ihminen sen sijaan kärsii huonosta itsetuntemuksesta, hän saattaa helposti kokea ihan tavallisetkin ihmiset hankaliksi.

Asian selvittämisessä pääsee alkuun, kun purkaa epämukavat tunteet. Yhtenä keinona Santapukki tarjoaa niin sanottua sanasiivousta.

– Ajattele tilannetta, jossa paha olo tuli. Mitä sanoja siitä tulee mieleen? Kirjoita nuo sanat paperille ja revi sitten paperit. Olo yleensä helpottuu, mikä tarkoittaa, että kyseisestä ihmisestä tarttuneet tai oman mielen tuotoksina syntyneet epämukavat tunteet ovat poissa. Sanahan luo mielikuvan ja mielikuva tunteen, ja tunteet vaikuttavat tekoihin ja käyttäytymiseen.

– Jos kyseessä ei ollut oikeasti hankala ihminen, niin seuraavan kerran tavatessa ihmissuhteen voikin huomata toimivan ja aiemmin hulluna pitämänsä henkilön olevan ihan asiallinen. Pieni persoonallisuuksien ristiriita on mennyt kerrasta ohi.

Vaikea ihminen myrkyttää ilmapiirin

Santapukki kertoo, että niin sanotusti oikeasti hankalia ihmisiä on monen tasoisia.

– Lievemmissä tapauksissa vastapuoli ihmettelee, miksi hänelle tulee aina tietyn ihmisen kanssa lenkkeiltyä tai keskusteltua kauhean huono olo. Sitä alkaa syyttää itseään: toinenhan on niin ihana eikä missään nimessä tarkoittanut mitään pahaa. Kuitenkin juuri tällaiset ihmiset ovat niitä niin sanotusti hankalia. Toisin kuin narsistit, he eivät tarkoituksellisesti etsi uhreja, vaan täysin tiedostamattaan hakevat muista ihmisistä taakan kantajaa omille tunteilleen ja syyllisyyksilleen.

Santapukki selittää tarkemmin.

– Jos ”vaikealle” ihmiselle tapahtuu jotakin, jonka johdosta hänen pitäisi itkeä ja surra omat surunsa, niin hän keskusteleekin asiasta toisen ihmisen kanssa niin, että tämä toinen osapuoli päätyy jopa itkemään. Siten hankalia tunteita ei tarvitse itse tuntea.

– On totta kai ihan normaalia, että kun keskustellaan jonkun kanssa ja jaetaan vaikeita asioita, niin itsellekin voi tulla paha olo. Mutta lähtökohtaisesti ihmisen ei kuulu kantaa toisen taakkoja.

Santapukki sanoo, että vaikea ihminen myrkyttää ilmapiirin hajuttomasti ja mauttomasti kuin häkä.

– Jos hänen kanssaan menee tekemään jotakin omasta mielestään mukavaa, kuten katsomaan elokuvaa, niin tämä saattaa koko ajan valittaa: tässä ei ole mitään uutta, en saa tästä yhtään mitään. Eli hän häiritsee toisen onnellisuutta. Ei ilkeyttään tai pahuuttaan, vaan koska hänen on pakko yrittää siirtää oma paha olonsa toiseen ihmiseen.

Siedäty ärsyttävään ominaisuuteen

Jos hankalan ihmisen kanssa täytyy välillä tavata ja tulla toimeen, itselle aiheutuvaa pahaa oloa voi yrittää minimoida. Santapukki kehottaa miettimään, mikä ominaisuus henkilössä erityisesti ärsyttää.

– Jos vaikka inhoaa tuon ihmisen ylimielisyyttä ja kieltää ylimielisyyden kokonaan itseltään, jää altavastaajaksi. Jos sen sijaan hyväksyy ylimielisyyden ja sen, että sitä voi tarpeen tullen itsekin hyödyntää ihan pikkuisen kyseisen henkilön kanssa, sitä pystyy paremmin sietämään eli laskemaan toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Silloin on tehnyt oman osuutensa.

Santapukki sanoo, että tällainen minäkuvan muokkaaminen vaikuttaa voimistavasti itsetuntoon.

– Ei tarvitse enää pelätä, miten tässä käy, vaan uskaltaa heittäytyä keskusteluun hankalankin ihmisen kanssa, koska tietää, ettei välttämättä joudu niellyksi.

Valtaa syyllistämällä

Hyvin vaikeiden ihmisten kanssa minäkuvan muokkaaminen tai sanasiivous ei välttämättä auta.

– Niin sanottuihin narsistimarttyyreihin – tämä on itse keksimäni nimitys – sekoittuu ääripäässä jo hyvin vaikeita persoonallisuushäiriön piirteitä, kuten valehtelua. He saattavat tehdä tosi järkyttäviä asioita näyttäytyäkseen heikkoina. Tiedän tapauksia, joissa ihmiset ovat esimerkiksi näytelleet puolisolle tai sairaalan tai vanhainkodin henkilökunnalle halvaantunutta. Lähipiiriä saatetaan myös pitää kauhun vallassa näytösluonteisilla itsemurhayrityksillä, Santapukki sanoo.

– Siinä, missä narsisti käyttää valtaa näennäisellä vahvuudella ja toisen häpäisemisellä, narsistimarttyyri käyttää valtaa näennäisellä heikkoudella ja syyllistämällä toista. Hän saa toisen ihmisen tuntemaan sääliä itseään kohtaan. Jotta ei itse uupuisi, joskus ainoa keino tällaisessa tapauksessa on lopettaa yhteydenpito – oli kyseessä sitten työtoveri, ystävä, sisko, veli tai vanhempi.

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat