Onko vapaaehtoisesti lapseton jotenkin huono ihminen? Raati vastaa: "Jos joku ei sitä hyväksy, se on hänen ongelmansa"

Vapaaehtoista lapsettomuutta pitää edelleen selitellä – miksi? 2:23
Vapaaehtoista lapsettomuutta pitää edelleen selitellä – miksi? Heini tajusi kolmekymppisenä olevansa lapseton ja päätti selvittää, mitä kaikkea lapsettomuus merkitsee.

Juttusarjassa lukijaraati vastaa kysymyksiin seksiin, ihmissuhteisiin ja muuhun elämään liittyen!

"Kysymys raadille: Olenko huono ihminen, kun en halua lapsia? Vanhempani vaikuttavat pettyneiltä, mutta eivät painosta asialla. Mitä oikeasti ja rehellisesti ajattelet vapaaehtoisesti lapsettomista?" kysyy nimimerkki Antti.

Näin raati vastasi

"Et todellakaan [ole huono ihminen]! On ok olla haluamatta lapsia, eikä sitä mielestäni tarvitse kenellekään selittää."
– Nainen, 23, parisuhteessa

"Älä nyt hyvänen aika hanki lapsia, jos et halua. Muista vaan sanoa se naisystävälle heti kättelyssä. Sitten, kun molemmat haluavat samaa, eli lapsetonta elämää, niin siitä on hyvä jatkaa."
– Nainen, 39, uusperheessä

"Minun on hyvin vaikea samaistua sinun tilanteeseesi, koska itselle on aina ollut selvää, että tahdon lapsia. Itse en oikeastaan ymmärrä ihmisiä, jotka eivät tahdo lapsia. Mutta jokainen saa tehdä sellaisia päätöksiä kuin itse haluaa."
– Mies, 35, perheellinen

"En itsekään halua lapsia, en ole koskaan pystynyt näkemään itseäni äitinä. Ei lasten hankkiminen tee ihmisestä huonoa tai hyvää, se tekee sinusta juuri sinut."
– Nainen, 30, sinkku

"On jokaisen oma asia, haluaako lapsi vai ei. Se ei tee kenestäkään huonoa vai vähäarvoisempaa ihmistä. Jos joku ei sitä [päätöstä] hyväksy, se on hänen ongelmansa."
– Nainen, 29, sinkku

"Lasten saaminen tai saamattomuus on mielestäni jokaisen henkilökohtainen asia, sen ei pitäisi kuulua kenellekään. Eivät kaikki naisetkaan halua lapsia. Lapsettomien ihmisten elämä ei ole huonompaa kuin lapsellisten, se on vain erilaista elämää."
– Nainen, 50, naimisissa

Miksi lapsettomia pelotellaan katumuksella? Moni on kuullut kysymyksen "kadutko, ettet hankkinut lapsia", mutta katuvatko he? Juttu jatkuu videon jälkeen.

Miksi vapaaehtoisesti lapsettomia pelotellaan katumuksella? 1:51

"Jokaisella on oikeus joko hankkia lapsia tai olla hankkimatta, jos siltä tuntuu. Maailman menoa seuratessa on itsestäni ainakin alkanut tuntumaan siltä, että en halua luoda uutta ihmiselämää jatkuvasti huononevaan maailmaan."
– Mies, 21, sinkku

"Ei lasten hankkiminen tee kenestäkään parempaa ihmistä. Eikä muiden painostus saa olla syy tehdä lapsia, siinä vaan kärsimystä kaikille. Olisinpa minäkin pysytellyt lapsettomana, kuten enimmän ajan elämästäni halusin, ja olin varma pysyväni."
– Nainen, 39, kahden lapsen äiti

"Miksi pitäisi, tai edes saisi, hankkia lapsia, jos ei oikeasti lapsia halua? Omia vanhempia miellyttääkseenkö? Pitääkseen suhteen kasassa? Ei todellakaan."
– Mies, 43 naimisissa, kolme lasta

"Se on kuin mikä tahansa muukin elämässä tehty valinta. Eivät kaikki halua samoja asioita, ei siinä sen kummempaa."
– Nainen, 65, parisuhteessa

Lapsettomuuden valinneita pelotellaan yksinäisellä vanhuudella, kun "lapsetkaan eivät ole hoitamassa", mutta mikä on totuus? Juttu jatkuu videon jälkeen.

Onko lapsettoman vanhuus surullinen ja yksinäinen? 3:37

"Nykyisessä maailmantilanteessa ei ole ihme, jos ei halua lapsia. Se ei määrittele hyväksi tai huonoksi ihmiseksi. On yhtä itsekästä hankkia kuin olla hankkimatta. Itsekään en halua lapsia, pidän vapaudesta tehdä, mitä haluan."
– Nainen, 30, sinkku

"Päinvastoin olet ihana! Jos useampi mies uskaltaisi kertoa ennen perheen perustamista rehellisesti todellisista tunteistaan sen sijaan, että toimisi yhteiskunnan, vanhempien halujen mukaan, niin sitä useammalla lapsella olisi elämässään molemmat vanhemmat!"
– Nainen, 36, sinkku

Alla näet seuraavan kysymyksen – miten vastaisit siihen?


Mitä itse haluaisit kysyä? Lähetä oma kysymyksesi tässä:

Lue myös:

    Uusimmat