Onko uuden sukupolven matkapuhelinverkon säteilyvaara totta vai pelkkää huuhaata? 5G-verkolle sanottiin Brysselissä ei terveyssyiden takia

Vielä kuluvan vuoden aikana kuluttajamarkkinoille saapuva 5G-verkko on herättänyt Belgian pääkaupungissa suurta närää.

5G:llä arvellaan olevan terveydelle haitallisia säteilyvaikutuksia, eikä se asetu sellaisenaan tiukkoihin säteilyrajoitusten raameihin.

5G:n testaus on lyöty nyt kaupungissa jäihin. Tällä hetkellä näyttää siltä, että verkko ei ole tekemässä tuloaan Belgian pääkaupunkiin ollenkaan.

Suomen säteilyturvakeskuksen tutkijan, Sami Kännälän mukaan 5G-rajoituksille Brysselissä ei ole tieteellistä perustetta, eikä verkosta pitäisi olla millään tavalla huolissaan.

– Tämänhetkisen tiedon perusteella syytä huoleen ei ole. Väestön altistuminen ei tämän hetkisen tiedon perusteella nouse merkittävälle tasolle, Kännälä kommentoi MTV Uutisille.

Brysselissä ollaan tiukkoja

Suomessa 5G-suunnitelmat ovat jo kovassa vauhdissa. Toimiluvat astuivat voimaan vuoden alusta ja verkkoa valmistetaan käyttöön suurimmissa kaupungeissa 3,5 gigahertsin taajuusalueen osalta. Myöhemmin 5G tulee käytettäväksi myös haja-asutusalueille.

Säteilyturvakeskus on 5G:n valvova viranomainen ja se seuraa aktiivisesti verkkon käyttöönottoa kotimaassa.

Kännälä haluaa korostaa, että Suomen rajoitusperuste on hyvin samanlainen kuin suurimmassa osassa Eurooppaa. Bryssel on hänen mukaansa selkeä poikkeus, jossa suurta vastustusta aiheutti aikoinaan myös 4G-verkon saapuminen kuluttajamarkkinoille.

– Brysselin alueella on selvästi tiukempi rajoitus. Tuo raja-arvo on viideskymmenesosa siitä raja-arvosta mitä Suomessa sovelletaan matkaviestintekniikoille. Suuressa osassa Euroopan maita on samalainen rajoitusperuste kuin Suomessa.

Handsfree-laitteella voi minimoida säteilyvaaran

Vaikka Kännälän mukaan omasta terveydestä ei 5G:n suhteen tarvikaan olla huolissaan, voi omaa altistumista vähentää tarvittaessa helpoilla keinoilla.

– Oma kännykkä on aina se merkittävin radiotaajuudellisen säteilyn lähde. Sen aiheuttamaa altistumista on helppo pienentää käyttämällä esimerkiksi handsfree-laitetta puheluiden aikana tai suosimalla pikaviestejä puheluiden sijaan. Matkapuhelimien terveysvaikutuksista ei ole saatu kuitenkaan tieteellistä näyttöä. Tätä on selvitetty lukuisissa tutkimuksissa.

Lue myös:

    Uusimmat