Onko teilläkin käytössä? Amerikassa lastenlääkärit varoittavat vanhempia kävelytuoleista: "Vaara lapselle"

0:44

Amerikkalaislääkäreiden mukaan kävelytuolit ovat paitsi tarpeettomia, myös vaarallisia.

Video neuvoo, miten autat tukehtuvaa vauvaa!

Lastenlääkärit varoittelevat vauvojen kävelytuolien käytöstä, kertoo CNN. Amerikkalaislääkäreiden mukaan kävelytuolit ovat paitsi tarpeettomia, myös vaarallisia.

Vuosien 1990 ja 2014 välillä 230 000 yhdysvaltalaislasta loukkaantui kävelytuolien vuoksi. Loukkaantuneita oli vuodessa siis yli 9000.

"Jos kodissa on kävelytuoli, se on selvä vaara"

90 prosenttia lapsista sai pään tai kaulan alueen vammoja. Moni oli satuttanut itsensä pudottuaan portaista.

– Tiedämme, että kävelytuoleja käytetään edelleen. Ne antavat lapselle lisää liikkuvuutta ennen kuin he kykenevät hallitsemaan sitä. Lapsi voi liikkua kävelytuolissa yli metrin sekunnissa, ja edes maailman parhaat vanhemmat, jotka vahtivat lasta tarkasti, eivät voi reagoida niin nopeasti, tutkimusta tehnyt Gary Smith sanoo.

Varsinkin portaiden aiheuttamista vaaroista on varoiteltu vuosikausia.

– Ihmiset ajattelevat, että tuolit ovat söpöjä, mutta niissä ei aidosti ole mitään hyvää. Jos kodissa on vauvaikäisen kävelytuoli, se on selvä, läsnä oleva vaara lapselle, lastentautien professori Benjamin Hoffman sanoo.

Hävitä tuoli, älä myy sitä eteenpäin

Kävelytuoleja on Yhdysvalloissa paranneltu onnettomuuksien estämiseksi; ne ovat esimerkiksi standardikokoisia ovia leveämpiä. Kanadassa tuolit on kielletty.

Jos kodista löytyy kävelytuoli, se pitäisi Hoffmanin ja Smithin mukaan tuhota ja hävittää.  Tilalle voi hankkia paikallaan pysyvän leikkikeskuksen, jossa vauva voi leikkiä ja kosketella leluja liikkumatta ympäriinsä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja