Onko teidän suvussanne paljon poikia tai tyttöjä? Tutkimus lyttää yleisen harhaluulon

Kasvoitko sisarusparven keskellä? Nämä hetket tunnistat varmasti! 0:24
Kasvoitko sisarusparven keskellä? Nämä hetket tunnistat varmasti!

Kansainvälinen tutkimustiimi selvitti miljoonia syntymiä kattaneesta aineistosta, onko tietyissä suvuissa enemmän tyttö- tai poikalapsia. Tutkimuksesta uutisoivat muiden muassa yhdysvaltalainen uutiskanava CNN sekä brittilehti The Guardian.

Luultavasti lähes jokainen tuntee perheen, jossa sisarusparveen kuuluu ainoastaan tyttöjä tai pelkästään poikia. Mutta ovatko tietyt suvut alttiimpia saamaan jälkeläisikseen enemmän toisen sukupuolen edustajia?

Kysymys on kiinnostanut tiedemaailmaa pitkään, ja vastaukseksi on tarjottu esimerkiksi isän puolelta perittyjä geenejä, hedelmöittymisen aikaisia hormonitasoja sekä vanhempien pituutta ja kauneutta. Laajin aihetta tutkinut työ kuitenkin osoittaa, että lapsen sukupuolen määräytyminen on täysin sattumanvaraista.

Lapsesta tulee tyttö tai poika yhtä todennäköisesti kuin kolikonheiton tuloksena saadaan kruuna tai klaava: molemmat vaihtoehdot ovat yhtä todennäköisiä.

– Jos suvussasi on paljon poikia tai tyttöjä, se on vain onnekas sattuma, tutkimusta johtanut filosofian tohtori Brendan Zietsch Queenslandin yliopistosta sanoo medioiden mukaan.

Analyysissä miljoonia syntymiä

Kansainvälisen tutkimustiimin löydökset perustuvat kaikkiin Ruotsissa tapahtuneisiin syntymiin vuodesta 1932 alkaen. Yhteensä aineisto kattoi yli 3,5 miljoonaa ruotsalaista ja heidän synnyttäminään yli 4,7 miljoonaa lasta. Tutkijat analysoivat aineistosta, onko serkuilla taipumus saada samaa sukupuolta olevia jälkeläisiä.

Kävi ilmi, ettei ollut. Geneettisesti suurelta osin samanlaiset sisarukset eivät saaneet säännönmukaisesti samaa sukupuolta olevia lapsia, vaikka näin pitäisi olla, mikäli tietty sukupuoli ”kulkisi suvussa”.

Löydökset ilmestyivät Proceedings of The Royal Society B -tiedelehdessä.

Mielenkiintoinen ilmiö kahden lapsen perheissä

Ydinperheitä tutkiessaan tutkijat kuitenkin huomasivat, että kahden lapsen perheissä tapasi olla sekä tyttö- että poikalapsi. Tämä jakautuminen tapahtui useammin kuin sattumanvaraisuuden perusteella voisi odottaa. Sen sijaan perheissä, joissa oli useampi kuin kaksi lasta, sukupuolijakauma kallistui yleensä joko tyttöjen tai poikien puoleen.

Tutkijat uskovat ilmiön johtuvan siitä, että vanhemmat jatkavan lasten hankintaa saavutettuaan haluamansa perhekokoonpanon. Lisäanalyysi osoitti, ettei lapsen sukupuolta ollut mahdollista ennustaa pelkästään isompien sisarusten sukupuolen perusteella ilman tietoa perheen koosta.

Tutkijatohtori Ralf Kuja-Halkola Karoliinisesta Instituutista luonnehtii tuloksia The Guardianin mukaan ”hieman yllättäviksi”, sillä periytyvyys näyttää vaikuttavan melkein kaikkiin muihin ihmisen monimutkaisiin piirteisiin.

Lue myös:

    Uusimmat