Onko tässä vuoden traagisin luontokuva? Pelto savusi harmaana, kun Taru ikuisti kurjen surkean kohtalon: "Mietin, ettei edes tekisi mieli ottaa kuvaa, mutta minun täytyy"

Luontokuvaaja Taru Rantanen ikuisti menehtyneen kurjen, joka oli aiheuttanut maastopalon Seinäjoella:"Mietin, ettei medes tekisi mieli ottaa kuvaa, mutta minun täytyy"" 2:08
Luontokuvaaja Taru Rantala ikuisti sähkölinjaan lentäneen kurjen Seinäjoella – kertoo nyt videolla taustoja valokuvan takaa, ja mitä ajatuksia se herätti

Viime maanantaina Seinäjoen Honkakylässä syttyi maastopalo, jonka epäillään syttyneen kurjen lennettyä voimalinjaan. Valokuvaaja Taru Rantala löysi menehtyneen kurjen pellolla, ja ikuisti sen haikeaan valokuvaan.

Taru Rantala oli puutarhassaan Seinäjoella valokuvaamassa kasvistoa, kun hänen anoppinsa saapui pihaan kertoen lähipellolla roihuavasta tulipalosta. Rantalan mies lähti paikalle ja havaitsi, ettei kyse ollut kulotuksesta.

Palokunta saapui sammuttamaan paloa, joka ehti kuitenkin polttaa useamman hehtaarin maastoa.

Illalla aviomies ei ollut itse kotona, joten hän pyysi Tarua menemään pellolla tarkistamaan, ettei mikään enää kyde.

– Kello oli puoli kymmenen ja aurinko oli jo laskemassa. Kävelin siinä palaneella maalla ja ihmettelin, miten iso alue mustana. Sitten näin sen kurjen, hän kertoo. 

Rantalan mukaan kylillä oli jo aiemmin pohdittu, voisiko maastopalo olla linnun aiheuttama. Se vahvistui, kun hän huomasi palaneen kurjen yläpuolella voimalinjat. 

Palkittu luontokuvaaja

Rantala ei ollut ottanut kameraansa mukaan, koska oli varustautunut lähinnä vedellä mahdollista kytevää paloa varten.

Rantalalle tämä valokuva oli siinäkin mielessä poikkeuksellinen, että hän yleensä kuvaa järjestelmäkameralla lähikuvia luonnosta. Hänen kuvansa Iltakello on voittanut Vuoden luontokuva -palkinnon vuonna 2018.

Rantala kuitenkin uskoo, että tässä valokuvassa kännykän kamera oli parempi, koska sillä hän sai laajemman kuvakulman. Ja mikä tärkeintä, se oli mukana matkassa.

– Se hetki, kun ilta-aurinko vielä valaisi sen linnun siinä kauniisti, kyllähän siinä tuli aika surkea tunne.

"Yleensä kuvaan kauneutta"

Rantalan mukaan kytevällä pellolla makaava lintu oli surullinen näky.

Voimalinjoissa ei ollut varoituspalloja tai muita merkkejä lintujen varalle. Ylen mukaan vastaavia tapauksia on viime aikoina ollut useita.

– Yleensähän minä tykkään kauneudesta, ja kuvata kaikkea kaunista. Siinä mietin, kun kaivoin puhelinta esille, että minun ei tavallaan edes tekisi mieli ottaa siitä kuvaa. Mutta minun täytyy ottaa kuitenkin.

Katso yllä olevalta videolta valokuvaaja Taru Rantalan haastattelu, jossa hän kertoo taustoja valokuvan takaa ja mitä ajatuksia se hänessä herätti.

Rantalan ottamasta valokuvasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Päivitetty kello 9.51: Korjattu kirjoitusvirhe haastateltavan nimessä.

Lue myös:

    Uusimmat