Onko Suomessa edessä oikeudenkäyntien hyökyaalto? Moni vuokranantaja ei ole tullut vastaan poikkeusoloissa

Espresso Housen Suomen toimitusjohtajalta kova viesti vuokranantajien suuntaan poikkeustilanteen aikana 7:27
Video: Espresso Housen toimitusjohtajalta kova viesti vuokranantajien suuntaan poikkeustilanteen aikana: "Tarvitsemme aitoa tukea, yrityksissä on kassavarat loppu"

Matkailu- ja Ravintolapalvelut ry:n mukaan vuokrien periminen täysimääräisinä ahdinkoon joutuneilta yrittäjiltä on lyhytnäkäistä toimintaa, jonka tiimoiolta on odotettavissa oikeudenkäytien aalto.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n mukaan 40 prosenttia vuokranantajista ei ole vielä alentanut tai poistanut vuokria koronakriisin ajalta. Joukossa on useita kauppakeskuksia sekä kuntia.

– Useat isot kauppakeskukset ovat lähettäneet jäsenyrityksillemme tylyjä viestejä siitä, etteivät ne tingi piiruakaan omista tuottotavoitteistaan. Tämä on todella lyhytnäköistä ajattelua, sanoo MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi tiedotteessa.

Hänen mukaansa Mara on ryhtynyt keräämään jäsenyrityksiään kokoon kauppakeskuksissa, jotka eivät ole suostuneet tinkimään vuokrista.

– Toivomme pääsevämme neuvottelutulokseen, mutta jos näin ei käy, koronakriisin jälkeen alkavat pitkät ja uuvuttavat oikeudenkäynnit, Lappi sanoo.

– Tilanne on niin poikkeuksellinen, että olemme varmoja siitä, että tuomioistuimet tulevat alentamaan vuokria lainsäädännössä olevien sovittelusäännösten perusteella, hän jatkaa.

MaRan tuoreen jäsenkyselyn mukaan 32 prosenttia vuokranantajista on poistanut vuokranmaksuvelvollisuuden koronakriisin ajalta ja 28 prosenttia on alentanut vuokria. Vuokranantajista 40 prosenttia ei ole poistanut eikä alentanut vuokria.

Useiden matkailu- ja ravintola-alan yritysten toiminta on koronakriisiin liittyvien rajoitustoimien johdosta käytännössä loppunut. Take away -myynti auttaa vain pientä osaa ravintoloista.

– Esimerkiksi keilahallit ja lasten sisäleikkipuistot ovat tyhjiä. Liikenneasemien myynti on kärsinyt pahasti. Kuitenkin vuokrat juoksevat normaalisti vielä monella yrityksellä, MaRan tiedotteessa todetaan.

Yksityisten vuokranantajien ohella myöskään osa kunnista ei ole MaRan mukaan tullut vuokrissa vastaan.

– Ymmärrän hyvin kuntien taloudellisen ahdingon, jota koronakriisi vielä pahentaa. Kuitenkin joustamattomuus vuokrissa koituu myös kuntien tappioksi. Kunnilla ei ole varaa menettää työllistäviä ja veroja maksavia matkailu- ja ravintola-alan yrityksiä. Erityisen vahingollista tämä on muuttotappiokunnissa, joissa yritykset ovat vaikeuksissa normaalioloissakin, Lappi toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat