Onko Suomen kehitysapua valunut Hamasille? "Nyt tätä ei voi enää sivuuttaa"

Mitä Lähi-idän sodasta seuraa? 9:54
Katso videolta kansanedustajien kommentit Israelin ja Gazan tilanteeseen

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsenten Tytti Tuppuraisen ja Atte Kalevan mukaan Suomen pitää tarkastella uudelleen Palestiinalle myönnettävää kehitysapua. Kansanedustajien mukaan Hamasin hyökkäystä Israeliin voidaan verrata holokaustiin, ja Israelilla on oikeus puolustaa itseään. 

Huomenta Suomessa vierailleet Tytti Tuppurainen (sd.) ja Atte Kaleva (kok.) painottavat, että Israelilla on olemassaolon oikeutus ja Hamasin hyökkäyksessä on kysymys terrorismista. Kalevan mukaan Hamasin kyky tehdä iskuja Israeliin pitää lamauttaa.

Se tarkoittaa aika rajuja toimia tällä hetkellä Gazassa, Kaleva sanoo. 

Hamasin tavoitteena on tuhota Israelin valtio. Tuppurainen uskoo, että Israel iskee Gazaan kovaa puolustautuakseen.

Tässä ei ole oikein muuta vaihtoehtoa kuin verrata tätä holokaustiin. Hamas kohdistaa väkivaltaa kaikkiin israelilaisiin riippumatta siitä, ovatko he siviilejä tai esimerkiksi lapsia, Tuppurainen sanoo. 

Tuppuraisen mukaan väkivallan kierre voi olla hyvinkin syvä ja julma, eikä ratkaisua tilanteeseen ole helppo löytää. 

Hamasin kannatus palestiinalaisten keskuudessa noussut

Palestinian Centre for Policy and Survey Research -tutkimusorganisaation mukaan Hamasin kannatus palestiinalaisten keskuudessa on noussut kuluvan vuoden aikana. Kalevan mukaan on aukotonta, että Hamasilla on kannatusta tavallisten palestiinalaisten keskuudessa. Tuppurainen muistuttaa, että Hamas ei kuitenkaan edusta kaikkia palestiinalaisia. 

On varmasti palestiinalaisia, jotka kärsivät tästä tilanteesta erittäin paljon, Tuppurainen sanoo. 

Hamasin kannatuksen vahvistuminen hyökkäyksestä puhumattakaan vie Israelia ja Palestiinaa yhä kauemmas kahden valtion mallista, jota myös Suomi ja EU ovat ajaneet. 

Palestiinassa on koko ajan hupeneva kannatus tälle ajatukselle, Tuppurainen sanoo. 

Suomen kehitysavun jatkamisesta Palestiinaan keskusteltava

Suomi on myöntänyt kehitysapua Palestiinaan. Kalevan mukaan Suomen pitäisi tämänhetkisen tilanteen perusteella keskeyttää kehitysyhteistyö Palestiinan kanssa. Ainakin Ruotsi ja Itävalta ovat peruuttamassa Palestiinan rahoituksensa Hamasin terrori-iskun vuoksi. 

Kaleva sanoo, että Suomen Palestiinalle myöntämiä kehitysapurahoja on valunut esimerkiksi antisemitististä materiaalia sisältäviin koulukirjoihin eikä tähän ole puututtu riittävästi.  

Nyt tämän Hamasin terrori-iskun jälkeen tilanne on muuttunut. Nyt tätä ei voi enää sivuuttaa, Kaleva sanoo. 

Tuppurainen on samaa mieltä.

Minusta on aivan selvää, ettei Suomen sen enempää kuin EU:n varojen pidä valua millään tavalla valua tämän tyyppisen terroristijärjestön tukemiseen edes välillisesti. Tämä on täysin selvä asia. 

Nyt olisi järkevää vetää kehitysapu jäihin, ja katsoa sen jälkeen tapauskohtaisesti, minkä järjestöjen tukemista voidaan jatkaa, Kaleva jatkaa. 

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio (ps.) kertoi eilen, että Suomi käy läpi Palestiinan kehitysyhteistyön maaohjelmansa.

Lue myös:

    Uusimmat