Onko sinulla pakonomainen tarve heittää turhaa tavaraa pois? Et ole yksin

Siivoaminen kiinnostaa jatkuvasti enemmän. On kuitenkin ihmisiä, jotka eivät voi lopettaa siivoamista tai rentoutua, ennen kuin ovat heittäneet jotakin pois.

Siivouspäivä. Pihakirppis. Katujuhlat. Mahdollisuudet hankkiutua eroon itselle turhista tavaroista ovat loputtomat. Siistit hyllyt miellyttävät silmää, mutta voiko siivoaminen mennä överiksi?

Kodin järjesteleminen kiinnostaa jatkuvasti enemmän. Sanaa "declutter", joka vapaasti suomennettuna tarkoittaa rojun poistamista, esiintyi kirjallisuutta tutkivan Google Ngramin mukaan kirjallisuudessa ensimmäistä kertaa 1970-luvulla. Sen jälkeen sanan suosio on kasvanut räjähdysmäisesti.

Järjestelty vs. järjestelemätön

On kahdenlaisia ihmisiä... Tunnistatko itsesi kuvasta? (13)
Copyright: Colourbox.
On kahdenlaisia ihmisiä... Tunnistatko itsesi kuvasta? (14)
Copyright: Colourbox.

Newyorkilaisen psykologin Vivien Dillerin mukaan siivoamista ja rojun pois heittämistä pidetään hyvänä asiana ja tehokkaana elämäntapana. On kuitenkin ihmisiä, jotka eivät voi lopettaa siivoamista tai rentoutua, ennen kuin ovat heittäneet jotakin pois. Potilas saattaa tulla vastaanotolle ja oikoa tyynyjä pakonomaisesti, kykenemättä rentoutumaan, Diller sanoo.

Pakko-oireinen häiriö

  • Pakko-oireiselle häiriölle ominaisia ovat pakkoajatukset eli obsessiot, tai pakkotoiminnat eli kompulsiot.
  • Tilaa kutsutaan joskus myös pakkoneuroosiksi.
  • Pakkotoiminta voi olla toistuvaa käytöstä, kuten käsien pesu, esineiden järjestely, lukitsemisen tarkastaminen
  • Pakkotoiminta voi olla mielessä tapahtuvaa toimintaa, kuten rukoilua, laskemista tai sanojen hiljaista toistelua
  • Pakkotoimintojen päämääränä ei ole mielihyvän tuottaminen, vaan ahdistuksen lievittäminen tai pelottavan tapahtuman estäminen
  • Lievinä ja satunnaisesti ilmenevinä pakko-oireet ovat yleisiä. Noin 2–3 prosenttia aikuisista kärsii häiriöstä.

Lähde: Terveyskirjasto.fi 


Tiedemiehet eivät tiedä, mikä aiheuttaa pakko-oireisen häiriön ihmisellä. Yleensä pakko-oireiseen häiriöön liittyy rituaali, jota tekemällä ahdistus hellittää hetkeksi.

Pakko-oireisesta häiriöstä kirjoittanut Helen Barbour uskoo, että yhteiskunta kannustaa hankkiutumaan rojusta eroon. Koska toiminta on hyväksyttyä, apua on vaikeampi hakea.

Barbour kertoo vieraidensa aina ihastelevan hänen kotinsa siisteyttä ja puhtautta. Vieraat eivät kuitenkaan ymmärrä, että Barbour käyttää tuntikausia varmistaakseen, että tavarat ovat millilleen omalla paikallaan. Tavaroiden poisheittäminen auttaa hallitsemaan ahdistusta.

Briteissä ongelmalle on oma sarjakin. Obsessive Compulsive Cleaners kertoo ihmisistä, joilla on pakonomainen tarve järjestellä. Ohjelmassa he siivoavat hamstraajien koteja. Ohjelmaa on pidetty törkeänä ja varsinkin pakonomaisesti järjestelevien ongelmia vähättelevänä.

Hamstraamista pidettiin ennen pakko-oireena, mutta psykiatria on sittemmin määritellyt sen omaksi sairaudekseen, josta on vaikea toipua.  Pakonomainen rojun kierrättäminen ei toistaiseksi ole oma sairautensa.

Hamstraamisen tunnistaminen on yleensä helpompaa. Pakonomaisen järjestelijän kotona näyttää vain siistiltä ja organisoidulta – ongelma siis niin sanotusti miellyttää muiden silmää, eikä hyvää järjestystä osata epäillä ongelmaksi.

 

Lue myös:

    Uusimmat