Onko se polkupyörä? Onko se sähkömopo? Poliisi ei tiedä, mutta ylinopeutta se ajoi silti: "Ei tiedä hyvää liikenneturvallisuudelle"

0:58
Poliisi myönsi aikoinaan polkupyöräkortteja. Tänä päivänä kulkeminen on sallittua ilmankin.

Helsingin Mechelininkadulla poliisia on ihmetyttänyt hurjaa vauhtia katua kulkenut kaksipyöräinen. Paikalla on neljänkympin nopeusrajoitus, mutta ajoradalla kulkenut pyörä on ohittanut paikan heinäkuun lopussa ja elokuun alussa yli viidenkymmenen kilometrin tuntinopeudella.

Pyörä havaittiin, koska paikalla oleva peltipoliisi räpsäisi kulkijasta kuvan. Pyöräilijä tallentui kuvaan kummallakin kertaa kello kolmen jälkeen iltapäivällä.

Ylikomisario Dennis Pasterstein kertoo, että kuvien perusteella on vaikea sanoa, mistä ajoneuvosta lopulta on kyse. Teoriassa se saattaa olla erittäin rivakkaa vauhtia kameran kohdalle osunut polkupyörä, mutta epäilyjä on myös siitä, josko kyse on jopa laittomasti viritellystä sähköllä kulkevasta moposta.

– Se jää mysteeriksi, ellei kuljettaja ilmoittaudu meille, Pasterstein pohtii.

Kyseessä tuunaaja?

Pasterstein pohtii myös mahdollisuutta, voisiko kyseessä olla sähköavusteinen polkupyörä, jota on viritelty avustamaan nopeutta yli 25 kilometrin tuntinopeudessa, jolloin kyse olisi käytännössä sähköllä kulkeva mopo. Pasterstein kertoo tietoonsa kuulleen, että pyöristä on mahdollista poistaa mopojen tapaan rajoittimia ja muuten mahdollistaa nopeampi kulkeminen. Tämä on ongelma, sillä tällaisen pyörän ajo-ominaisuudet jarruja myöten eivät välttämättä ole riittävän vankkoja kasvaneelle nopeudelle.

– Se ei tiedä liikenneturvallisuudelle hyvää, Pasterstein sanoo.

Sähkömopoksikaan rekisteröity ajoneuvo ei saisi kulkea kuin korkeintaan 45 kilometriä tunnissa. Pasterstein kuitenkin muistuttaa, että kaupastakin ostettu skootteri saattaa kulkea esimerkiksi myötätuulen kaltaisissa edullisissa olosuhteissa yli määrätyn maksiminopeuden. Menopelin virittelyä ei voi siis varmaksi sanoa.

Toivoa sopii, että kameran tallentama tienkäyttäjä sopeuttaa nopeutensa jatkossa liikennesääntöihin ja pitää huolta, että hänen kulkupelinsä täyttää lain asettamat velvoitteet.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja