Naistenpyörästä oli tuunattu 50-kuutioinen "moottoripyörä": Oulun poliisi narautti lapsen laittoman menopelin kyydistä

Oulun poliisi kertoo Twitterissä keskiviikkona 25.5. julkaisemassaan viestissä motorisoidusta polkupyörästä, jonka huippunopeus olisi jopa 50 km/h.

Keskiviikkona julkaistussa poliisin tviitissä on kuva punaisesta Tunturi-merkkisestä Daami-mallin läpiastuttavasta naisten polkupyörästä. 

Huomio kiinnittyy kuitenkin nopeasti pyörän ylimääräiseen varustukseen. Esimerkiksi polkupyörän takatelineelle on asennettu polttoainetankki. 

Tviitin kuvassa runkoon, noin kuljettajan jalkojen kohdille, on sijoitettu poliisin mukaan 50-kuutioinen moottori.

Kyseiseen polkupyörään tehtyjen muutosten myötä poliisi arvioi sen nopeudeksi peräti 50 km/h.

Julkaisun perusteella viranomaiset ovat tehneet kulkuneuvosta ilmoituksen Traficomille sekä vakuutuskeskukselle.

Tapauksesta ei poliisin mukaan koidu kuljettajalle rikosseuraamusta, sillä hän on tapaushetkellä ollut alle 15-vuotias.

– Tuli vastaan tällainen polkupyörä, johon oli asennettu 50-kuutioinen moottori. Sen avustamana pyörä kulkee 50 km/t, vaikka se saisi kulkea enintään 25 km/t. Ilmoitimme pyörästä Traficomille ja vakuutuskeskukselle. Ei rikosseuraamusta, koska kuljettaja alle 15-vuotias, poliisi kirjoittaa tviitissä.

Helposti tilattava apumoottorisarja

Moni poliisin julkaisua Twitterissä kommentoinut huomauttaa, että vastaavia muunnossarjoja voi tilata ohjeineen helposti verkon eri kauppa-alustoilta.

– Noita moottoreita tilpehööreineen saa asennussarjoina eBaystä ja Wishistä, joten mistään kädentaidoiltaan ylivertaisesta keksijänerosta ei näissä tapauksissa ole kysymys, kirjoittaa yksi kommentoija poliisin tviitin alla.

Osa kommentoijista kuitenkin muistuttaa, ettei vastaava polkupyörän ”tuunailu” välttämättä tarkoita turvallista ajokokemusta. 

– Hienoa askartelua nykynuorisoon peilaten ja peukku omatoimisuudesta. Turvallisuus kuntoon kuitenkin!, eräs Twitter-käyttäjä huomauttaa.

Verkon hakukoneen avulla löytää halutessaan helposti kauppoja, jotka myyvät vastaavanlaisia tuotepaketteja, joiden avulla tavallisen polkupyörän voi muuttaa polttomoottorilla kulkevaksi.

Eräs kotimainen alan varaosia myyvä verkkokauppa tarjoaa sivuillaan vastaavanlaista tuotekokonaisuutta polkupyörän apumoottorisarja -nimikkeellä.

" Muunna ihan tavallinen polkupyörä moottorikäyttöiseksi tieliikenteeseen soveltumattomaksi "härveliksi" tällä 50cc apumoottorisarjalla. Täydellisessä sarjassa on mukana kaikki tarvittavat osat", tuotekuvauksessa kerrotaan.

Kuten tuotekuvauksessakin todetaan, todennäköisesti viritetty polkupyörä ei sovellu miltään osin tieliikenteeseen.

– Yli 25 km/h moottorin avustuksella kulkevat sähköavusteiset tai moottorilla varustetun polkupyörät eivät ole tieliikennekelpoisia polkupyöriä. Ne on rekisteröitävä mopoiksi, jos se on laitteen ominaisuuksien osalta mahdollista. Käytännössä tämä edellyttää sitä, että laite on tyyppihyväksytty mopoksi, Traficomin verkkosivuilla kerrotaan.

"Ei tuollainen ihan joka pojalta onnistu"

MTV Uutiset tiedusteli Suomen Motoristit ry:n mietteitä poliisin julkaisemaan tviittiin.

Järjestön puheenjohtaja Jari Kielinen antaa kuvan perusteella varsin positiivisen arvion ajoneuvon kasanneen henkilön taidoista.

– Moottori näyttää kiinnitetyn runkoon melko asiallisesti ja ketjuratas on onnistuttu sovittamaan polkupyörän takanapaan siististi. Ketjun ohjainpyörä on kiinnitetty runkoon tukevasti. Ehkä tuo ei ole ihan tehdastekoisen veroinen rakennelma, mutta kotitekoiseksi näyttää melko tukevalta. Ei tuollainen ihan joka pojalta onnistu, vaan pyörä on selvästi vaatinut teknistä osaamista ja perehtymistä, Kielinen toteaa sähköpostissa.

Moottoripyöräilyn asiantuntija kuitenkin muistuttaa, että itsenäisesti ajoneuvoja kasaavien tulee kinnittää tarkkaa huomiota laitteen turvallisuuteen sekä ajettavuuteen.

– Kannatamme nuorison moottoroitujen kaksipyöräisten parissa tapahtuvaa harrastustoimintaa. Turvallisuusmielessä näiden turhan kovaa, yli rakenteellisen nopeuden, kulkevien laitteiden näkeminen liikenteessä hiukan hirvittää.

– Toisaalta väittäisin kuvan laitetta turvallisemmaksi kuin vastaavaa nopeutta kulkevaa pienipyöräistä sähköpotkulautaa. Joka tapauksessa rakentajien on syytä perehtyä myös ajoneuvon jarruihin, ajo-ominaisuuksiin ja turvallisuuteen samalla pieteetillä kuin muuhun tekniikkaan, Kielinen päättää.


Juttua muokattu 26.5.2022 kello 19.19: Lisätty juttuun Suomen Motoristit ry:n puheenjohtajan Jari Kielisen kommentit.


Lue myös:

    Uusimmat