Onko puolisollasi diabetes? Sinäkin olet alttiimpi sairastumaan

Riski sairastua diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin näyttäisi olevan suurentunut henkilöillä, joiden puolisot sairastavat diabetesta. Tieto käy ilmi American Journal of Epidemiology -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Diabeetikoiden puolisoiden riski sairastua diabetekseen oli noin 30 prosenttia suurempi kuin osallistujien, joiden puolisot olivat terveitä. He olivat myös muita todennäköisemmin lihavia ja sairastivat sydän- ja verisuonitauteja sekä metabolista oireyhtymää todennäköisemmin kuin terveiden osallistujien puolisot.

Osallistujien ikä, sukupuoli, painoindeksi, koulutustaso, tupakointi, alkoholin käyttö, perinnöllinen diabetesalttius, fyysinen aktiivisuus tai ruokavalio eivät selittäneet tuloksia. On silti todennäköistä, että yhteiset elämäntavat selittävät havainnot ainakin osittain.

Aiemmissa tutkimuksissa avioparien on havaittu lihovan samaa tahtia, mutta he myös onnistuvat laihduttamisessa ja tupakoinnin lopettamisessa paremmin kuin yksin yrittävät.

Tutkimukseen osallistui 35 000 kiinalaispariskuntaa, joille tehtiin diabetesmittaukset ja terveystarkastus vuosina 2011–2012. Osallistujat olivat yli 40-vuotiaita.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Raili ei huolinut diabeteslääkkeitä – paransi sokeriarvot itse

Studio55.fi-lähetyksessä vieraili elokuussa 2016 Raili Wallenius, joka teki suuren elämäntapamuutoksen viisi vuotta sitten. Korkealla huidelleet sokeriarvot ovat palautuneet hyviksi ja kiloja sulanut viitisenkymmentä.

20:00


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja