Onko puhelimesi yli viisi vuotta vanha? Uudenvuodenpäivänä luurisi ei ole enää turvallinen

Ensimmäinen päivä tammikuuta Facebookin selailu voi muuttua turvattomaksi. Oletko sinä turvassa?

Onko sinulla yli viisi vuotta vanha puhelin, jossa on netti? Jos on, laite kannattaa päivittää uuteen tai pitää erityistä huolta päivitysten ajantasaisuudesta.

Nimittäin vuoden ensimmäisenä päivänä salattujen www-sivujen, kuten Facebookin, Googlen ja Twitterin salaus muuttuu, jolloin näiden sivustojen selailu voi muuttua turvattomaksi.

Riskiryhmässä ovat erityisesti ne, jotka käyttävät vanhoja, päivittämättömiä laitteita. 

Yli 40 miljoonan ihmisen netin käyttö muuttuu

Salauksen muutos johtuu yksinomaan turvallisuudesta. Viime vuonna tärkeimpien verkkoselainten kehittäjät päättivät luopua aikaisemmasta SHA1-salauksesta, sillä sitä pidettiin liian heikkona. Salaus vaihtuu uuteen tammikuun ensimmäinen päivä, jolloin uusi standardi kertoo käyttäjälleen sen, että kyseinen sivusto on aito ja turvallinen.

Kyseinen muutos ei vaadi toimia tavalliselle netin käyttäjälle, kunhan käyttää laitteissaan ajantasaisia selaimia ja käyttöjärjestelmiä. Jos päivitykset ovat kunnossa, ei siis ole syytä huoleen. 

Meillä Chrome-selain on alkanut huomauttaa vanhenevasta sertifikaatista jo vuoden 2014 lopulla, mutta maailmalla on miljoonia ihmisiä, joiden elämään muutos vaikuttaa negatiivisesti. Arviolta jopa 40 miljoonan ihmisen internetin käyttö voi siis muuttua turvattomaksi ensi vuoden alusta lähtien.

Ongelma erityisesti kehittyvissä maissa

Yli viisi vuotta vanhat älypuhelimet eivät ehkä ole suuri ongelma meillä, jossa jo näinkin vanhoja puhelimia pidetään suorastaan antiikkisina. Kuitenkin monissa kehittyvissä maissa tämä päivitys voi muodostua ongelmaksi. Eniten kärsiviä maita ovat Jemen, Egypti ja Kiina. Suurin osa näiden maiden käyttäjistä ei enää pysty käyttämään salattuja sivuja turvallisesti. 

Verkkosivustojen ja mobiililaitteiden varmentamiseen erikoistuneen CloudFlare-yrityksen toimitusjohtaja Matthew Prince muistuttaa Buzzfeedin haastattelussa, että internet ei ole ainoastaan uusien tietokoneiden ja iPhone-puhelinten yksinoikeus.

Facebook onkin ehdottanut, että selaimet siirtyisivät käyttöön vähitellen, jolloin miljoonien ihmisten turvallinen netinkäyttö ei katkeaisi samana päivänä. Facebookin turvallisuusjohtaja kommentoi blogissaan, että yritysten tulisi investoida yksityisyyteen ja turvallisuuteen, eikä sen sijaan vaikeuttaa ihmisten turvallista netinkäyttöä. 

Ensi vuoden alussa selviä, kuinka paljon muutos vaikuttaa netinkäytön turvallisuuteen maailmanlaajuisesti. 

Lähde: Buzzfeed

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja